REPRIZA SUKOBA

Zašto je Penava od dijela branitelja zatražio uklanjanje grba Vukovara?

23.08.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izvijestio je u utorak kako je zatražio da se sa pozivnice kojom Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. poziva na obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, 24. kolovoza, ukloni grb Grada Vukovara koji je istaknut bez njegovog odobrenja

'Povodom za javnost i meni osobno upućenog poziva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. na svečano obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, zakazanog za 24. kolovoza, dužan sam podsjetiti i istaknuti kako je Grad Vukovar prihvatio inicijativu i odluku većine braniteljskih udruga s područja grada Vukovara, temeljem koje se od 2015. godine Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava 10. ožujka prisjećajući se postrojavanja nenaoružanih odreda 1991. godine u Bogdanovcima, koji su poslije bili sudionicima obrane grada i RH', stoji u priopćenju za javnost Ivana Penave.

Penava ističe kako je, s obzirom da je na pozivnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. istaknut i grb Grada Vukovara bez odobrenja gradonačelnika, kako je to propisano člankom 3. Odluke o mjerilima i postupku za odobravanje uporabe grba, zastave i drugih znamenja Grada Vukovara, zatražio da se grb ukloni s pozivnice.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. uputila je poziv na obilježavnje Dana vukovarskih branitelja, 24. kolovoza, u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada je Vukovar napadnut od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi s kopna, iz zraka i s Dunava. Odluku da se 24. kolovoza obilježava kao Dan vukovarskih branitelja koordinacija je donijela 2013. godine i od tada ga i obilježava.

Dio braniteljskih udruga, okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji u djelovanju ima podršku vukovarskih gradskih vlasti, odlučio je međutim prošle godine da se Dan vukovarskih branitelja proslavlja 10. ožujka, a toga je datuma održano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda za Vukovar u Bogdanovcima.