izvor je fsb

Rusi tvrde da Ukrajina sprema napad 'prljavom bombom', evo kakvo je to oružje

06.06.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Ukrajina planira napad 'prljavom bombom', objavila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA informacije ruske Federalne sigurnosne službe (FSB)

Prljava bomba odnosi se na oružje koje kombinira radioaktivni materijal, poput urana, s konvencionalnim eksplozivom, poput dinamita, prenosi Sky News. Svrha upotrebe takve bombe je kontaminacija područja radioaktivnim materijalom kako bi se ono 'očistilo' od ljudi, nanijelo gubitke i uzrokovalo paniku. U ratu bi se također mogla koristiti da se oslabe protivničke snage koje bi se morale posvetiti spašavanju i zbrinjavanju žrtava, pa ne bi mogle sudjelovati u ratnim operacijama.

Prljava bomba nije isto što i nuklearna bomba, čija eksplozija uzrokuje daleko veću štetu, kako u broju mrtvih, tako i u šteti na stambenim i drugim objektima. Za razliku od nuklearne, prljava bomba može raspršiti radioaktivni materijal na nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije te na tom području uzrokovati teže zdravstvene probleme stanovnicima.

Rusija je već iznijela sličnu tvrdnju, a tada su je demantirali Ukrajina, Francuska, Velika Britanija i SAD. Prljave bombe mogu se koristiti kao oružje za stvaranje panike, a još nisu zabilježeni uspješni napadi njome.