cijepljenje i vjera

Zašto Crkva u Hrvatskoj šuti o cijepljenju? Maštruko: Antivakserski pokret u crkvenim redovima puno je jači nego što se misli

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 12.11.2021 20:49
  • Objavljeno 12.11.2021 u 20:15
Ivica Maštruko, sociolog, nekadašnji veleposlanik u Vatikanu

Ivica Maštruko, sociolog, nekadašnji veleposlanik u Vatikanu

Izvor: Pixsell / Autor: A. Durgut; I. Kralj

Papa Franjo još je prije tri mjeseca uputio videoporuku u kojoj sve poziva na cijepljenje protiv koronavirusa. Cijepljenje je nazvao činom ljubavi, a uz Svetog Oca, biskupi diljem Sjeverne i Južne Amerike također su pozvali vjernike da se cijepe protiv koronavirusa. No za razliku od poglavara Rimokatoličke crkve ili crkvenih poglavara u Poljskoj, koji su učinili isto, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) po pitanju cijepljenja uglavnom - šuti

U Hrvatskoj se prema popisu iz 2011. godine 86 posto ljudi izjasnilo kao vjernici – katolici.

Papa Franjo još je prije tri mjeseca, 18. kolovoza, uputio videoporuku u kojoj sve poziva na cijepljenje protiv koronavirusa. Cijepljenje je nazvao činom ljubavi, a uz Svetog Oca, biskupi diljem Sjeverne i Južne Amerike također su pozvali vjernike da se cijepe protiv koronavirusa.

No za razliku od poglavara Rimokatoličke crkve ili crkvenih poglavara u Poljskoj, koji su učinili isto, HBK se ne izjašnjava je li za ili protiv cijepljenja. Preciznije, i ono malo istupa koji su zabilježeni bili su vrlo uvijeni. Tako je nakon pojave cjepiva krajem prošle godine Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK, gostujući na televiziji N1, govorio o etičkim dilemama oko cjepiva, ali nigdje nema poziva na cijepljenje ili necijepljenje. Ovoga srpnja tajnik HBK Vladimir Dugalić na Hrvatskom katoličkom radiju istaknuo je stav Crkve da je cijepljenje dobrovoljno te poručio da ne smije biti pritisaka koji bi tu dobrovoljnost doveli u pitanje.

Kako je papa Franjo u kolovozu pozvao na cijepljenje protiv koronavirusa, očekivalo se da bi to mogao napraviti i HBK, ali od toga nije bilo ništa.

S obzirom na to da smo duboko u četvrtom valu, osim samog cijepljenja zanimalo nas je kako gledaju na uvođenje covid potvrda u javne i državne institucije, izazivaju li takve stvari podjele u društvu... Odgovor smo potražili od glasnogovornika HBK Ancića, ali naišli smo na šutnju. Na pisani upit koji je prije nekoliko dana tražio Ancić nije odgovorio, a nakon toga ni na pozive i poruke. U petak kasno poslijepodne HBK je objavio priopćenje u kojem navode da je uoči širenja upotrebe covid potvrde u društvu stvoreno “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

Vatikan je, podsjetimo, uveo potvrde kao obvezu za ulazak u svoje zgrade još 1. listopada.

Ivica Maštruko: Kad bi Crkva u Hrvatskoj i HBK slijedili upute i djelovali onako kako to radi Vatikan, odnosno sam papa Franjo, njihovo bi ponašanje po pitanju cijepljenja bilo proaktivno

Ivica Maštruko: Kad bi Crkva u Hrvatskoj i HBK slijedili upute i djelovali onako kako to radi Vatikan, odnosno sam papa Franjo, njihovo bi ponašanje po pitanju cijepljenja bilo proaktivno

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ivica Maštruko, sociolog, nekadašnji veleposlanik u Vatikanu i dobar poznavatelj odnosa u Crkvi, kaže da ga takvo ponašanje HBK uopće ne čudi.

'Kad bi Crkva u Hrvatskoj i HBK slijedili upute i djelovali onako kako to radi Vatikan, odnosno sam papa Franjo, njihovo bi ponašanje po pitanju cijepljenja bilo proaktivno. Međutim sasvim je jasno da to nije tako i da je raspoloženje među svećenicima i dijelom biskupa takvo da ne žele biti proaktivni', kazao je Maštruko.

Dodaje kako bi bilo nepošteno reći da su svi isti, odnosno da neki svećenici ili nadbiskupi, poput Mate Uzinića, nisu pozivali na cijepljenje.

'No očito je da je antivakserski pokret unutar same Crkve u Hrvatskoj puno jači nego što se misli te zbog toga nema jasnog stava i poziva ljudima da se cijepe', istaknuo je Maštruko.

  • +1

Prosvjed na Markovu trgu / Ilustrativna galerija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Na kraju navodi da mu se čini da sve to polako poprima oblik religijskog fanatizma, za što je, kaže, dobio potvrdu i nedavno u Zadru.

'Prije nekoliko dana u Zadru je bio antivakserski prosvjed na Narodnom trgu i na njemu je bilo, da sad ne imenujem, i aktivnih svećenika i časnih sestara. Skup je završio molitvom i prepuštanjem u ruke Božje. Sve mi se čini da je to poprimilo oblik religijskog fanatizma, a to onda objašnjava i zašto ne možete dobiti odgovore Crkve i zašto se ona sama nije jasno odredila po tom pitanju, za razliku od niza drugih koji su se oglašavali', zaključio je Maštruko.

A oglašavala se u proteklom periodu vrlo proaktivno po pitanju abortusa, istospolnih brakova...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!