OBAMA O STANJU NACIJE

'Zapošljavanje je 'prirotet br. 1 u 2010.'

28.01.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u govoru o stanju nacije istakao da je zapošljavanje 'prirotet br. 1 u 2010. godini', pozivajući Kongres da prihvati zakone o poticanju gospodarstva i zapošljavanja, te najavio nastavak napora na reformi zdravstva kao i 'ozbiljne financijske reforme'.

U svom prvom govoru o stanju nacije, tradicionalnom 'State of the Union' obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Obama je najavio mjere na uravnoteženju saveznog proračunskog manjka koji se za 2010. predviđa u visini od 1350 milijardi dolara, najavljujući trogodišnje zamrzavanje javne potrošnje na domaćim programima koji nisu vezani uz nacionalnu sigurnost.

U govoru je oštro kritizirao sustav političkog odlučivanja u Washingtonu zbog podređenosti posebnim interesima i klimi konstantne predizborne kampanje s ciljem dobijanja idućih izbora, upozorivši da kod javnosti postoji 'deficit povjerenja' prema političkoj eliti. Pozvao je na ograničenje utjecaja lobista, veću transparentnost i na objavljivanje svih njihovih kontakata s administracijom i Kongresom.

Istakao je da sustav pogoduje održavanju 'statusa quo' i ne čini Ameriku dovoljno konkurentnom u globalnom okruženju. Najavio je povećano ulaganje u obrazovanje, kako bi američko gospodarstvo zadržalo vodeće mjesto u svijetu.

'Ja ne prihvaćam drugo mjesto za SAD', rekao je Obama. Najavio je mjere za udvostručenje američkog izvoza u idućih pet godina, ističući da izvoz osigurava nova radna mjesta.'Zapošljavanja mora biti naš prioritet br. 1 u 2010., i zato večeras pozivam na novi zakon o zapošljavanju', rekao je Obama.

On je pozvao na produljenje poreznih olakšica od 38 milijardi dolara za poduzeća koja kupuju opremu, za obitelji srednjih prihoda te za skrb o djeci i mirovine. Također je predložio da vlada s 30 milijardi dolara pomogne lokalnim bankama za kreditiranje malih poduzetnika.

Kritizirao je velike banke s Wall Streeta da kreditiraju samo velike tvrtke te opravdao uvođenje naknada najvećim bankama riječima 'ako mogu isplaćivati velike bonuse, mogu i vratiti novac poreznih obveznika'.

Obećao je da neće izdati Amerikance koji su izloženi teškoćama u postojećem sustavu zdravstva, te najavio nastavak napora za donošenje zakona o reformi zdravstvenog osiguranja koji je zaustavljen u Senatu.

Suce Vrhovnog suda, koji su sjedili ispred govornice, Obama je kritizirao zbog prošlotjedne odluke o ukidanju ograničenja za političku potrošnju korporacija i sindikata u izbornim kampanjama, ističući kako ne misli da 'američki izbori trebaju biti financirani od najmoćnijih interesa u SAD i što je još gore, stranih entiteta', pozvao je demokrate i republikance da donesu zakon kojim će se ispraviti greška Vrhovnog suda.

U 70-minutnom govoru Obama je 40-puta prekidan ovacijama zastupnika, često uz dizanja na noge, ali uglavnom demokratskih kongresnika i senatora, dok je republikanska oporba nije dijelila to oduševljenje.

Govoreći o nacionalnoj sigurnosti, Obama je istakao da rat u Iraku završava i da se sve američke borbene snage vraćaju kući do kolovoza. Za Afganistan je kazao da je broj američkih snaga povećan za 30.000 s ciljem da od 2011. počnu predavati odgovornost afganistanskim snagama.

Obama je najavio puno veću pomoć veteranima po povratku iz ratova za što je nagrađen velikim pljeskom, uključujući i od pripadnika vojnog vrha u publici. Kada je najavio ukidanje spornog zakona koji regulira služenje homoseksualaca u vojsci, njihov je pljesak izostao, izuzev ministra obrane Roberta Gatesa.

Obama je istakao da je u ratu s Al Kaidom tijekom 2009. zarobljeno ili ubijeno puno više njezinih pripadnika i vođa nego 2008. Također je naglasio da SAD i Rusija dovršavaju pregovore o 'najdalekosežnijem sporazumu o ograničenju strateškog naoružanja u gotovo dva desetljeća' koji će zamijeniti istekli sporazum START 1.

Istako je i napore koje SAD i međunarodna zajednica ulažu u sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja, ističući da je Sjeverne Koreja u izolaciji i pod strogim sankcijama, te obećavši Iranu da će se 'suočiti s rastućim posljedicama' zbog odbijanja da se povinuje međunarodnim zahtjevima i zaustavi obogaćivanje urana.

Spomenuo je i napore koje SAD ulaže u humanitarnoj pomoći potresom razorenom Haitiju gdje je angažirano više od 10.000 Amerikanaca. U govoru je priznao i neke greške iz prve godine mandata posebno oko reforme zdravstva, ali je odlučno poručio: 'Mi ne odustajemo. Ja ne odustajem. Iskoristimo ovaj trenutak i krenimo ponovo, nosimo dalje naš san i ojačajmo još više našu uniju'.