Dan Vukovarsko-srijemske županje

Zaposlenost povećana osam posto

11.11.2019 u 15:02

Bionic
Reading

U povodu Dana Vukovarsko-srijemske župane i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina, na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Otoku u ponedjeljak župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim, ističući da je iz EU fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a u posljednjih godinu dana zaposlenost je porasla 8 posto

U dokumentarnom filmu 'Slavonija protkana zlatom', s kojim je počela svečanost, predstavljeni su dosadašnji uspjesi i mogućnosti razvoja županije.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić uručio je na svečanoj sjednici nakon pozdravnoga govora četiri tabularne isprave kojima je Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru stekla vlasništvo nad školskim dvorištem, sportskom dvoranom i igralištem, ukupne površine 10.734 četvorna metra, Dom učenika Vukovar vlasništvo nad zgradom doma i sportskim igralištem površine 5295 metara četvornih, a općine Nuštar i Babina Greda vlasništvo nad društvenim domovima.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju, ističući da je iz europskih fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a u posljednjih godinu dana i zaposlenost je porasla osam posto.

'Međutim, nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata, posebno infrastruktrunih na našem području, koji znače život ovdašnjem gospodarstvu, a to su sanacija željezničke pruge i posebno pravca Zagreb-Tovarnik, ulaganje u aerodrom Klisu, ulaganje u unutarnje plovne putove i u cestovni promet', rekao je Galić.

Istaknuo je da iduće godine, dok Hrvatska predsjeda Vijećem EU i Dunavskom strategijom, treba učiniti sve kako bi se ti infrastrukturni projekti počeli ostvarivati.

Govoreći o projektima koji se realiziraju, istaknuo je među ostalim Agrocentar Cernu, vrijedan 30 milijuna kuna, Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, i dva aktualna projekta natapanja za 3000 hektara, vrijedna gotovo 200 milijuna kuna.

Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' ocijenio je jako dobrim i predložio da se u sljedećemu financijskom okviru od 2021. do 2027. donese poseban operativni program za pet slavonskih županija te da se organizacija Hrvatskih šuma spusti na razinu slavonskih županija jer bi mogle bolje i kvalitetnije upravljati sirovinom.

Imamo iskustva, energije i znanja, s osnivanjem Šumarskog fakulteta te s Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom informatike omogućuje se za snažniji razvoj gospodarstva, rekao je Galić.

Pozdravne govore održali su i izaslanik predsjednice Republike i saborski zastupnik Mladen Karlić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinkovć te zamjenik maršaleka (župana) prijateljske Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su nagrade i priznanja za 2019. godinu. Počast županije posmrtno je dodijeljena hrvatskom branitelju Robertu Zadri za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu, a nagrade za životno djelo dodijeljene su efendiji Idrizu Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje i Danijelu Rehaku za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi Vukovara i istraživanju ratnih zločina.

Nagradu za iznimna postignuća u znanosti i visokom obrazovanju dobio je dr. Vladimir Karabalić, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima Vladimir Zlatarić, za promicanje tehničke kulture Anka Remenar te za unaprjeđenje prometne kulture policajac Branko Grebenc - Luis.

Više tvrtaka, ustanova u kulturi i sportskih ustanova dobilo je županijske povelje za doprinos razvoju gospodarstva, kulture i sportske kulture.

Prije svečane sjednice kod spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima vijence su položila državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske, policije i prijateljske Velikopoljske regije iz Poljske te vukovarsko-srijemsko i otočko izaslanstvo, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.