28 GRUNTOVČANA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Započelo antikorupcijsko suđenje 'Gruntovec'

18.05.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Čitanjem USKOK-ove optužnice danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počeo slučaj 'Gruntovec' u kojem se 28 optuženika tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava

Iako je početak glavne rasprave u još jednom antikorupcijskom postupku bio zakazan za 9 sati suđenje je odgođeno za više od dva sata zbog nedolaska jednog od optuženika. Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. tražili i dobivali mito za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu.

Optuženi su i da su, suprotno pravilima rada, krivotvorili rješenja, izdavali zemljišno knjižne izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa te ih preslikavali. Za te nezakonitosti, kako se navodi u optužnici, optuženi su dobivali mito od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

Članovi skupine, u medijima nazvane 'gruntovčani' uhićeni su krajem prosinca 2007., a nakon devetomjesečne sudske istrage u kojoj je ispitano 80-ak svjedoka, u siječnju ove godine podignuta je optužnica. Nakon što čuju za što ih se tereti optuženi će se poslijepodne očitovati o krivnji.

Na optuženičkoj klupi u slučaju Gruntovec nalazi se četvero referenata i dvoje službenika Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda i jedan službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika te 15 građana