državni tajnik rukavina

'Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi na opće dobro svih, nema razloga za brigu'

07.12.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Koeficijenti plaća i kriteriji za ocjenjivanje javnih i državnih službenika odrediti će se uredbama u suradnji sa sindikatima, nema razloga za brigu, donošenje zakona bit će na opće dobro, istaknuo je u četvrtak u Saboru državni tajnik Ministarstva uprave i pravosuđa Sanjin Rukavina.

Time je odgovorio na kritike iz oporbe da je predloženi zakonski prijedlog o plaćama javnih i državnih službenika „okvir bez slike”, „ zakon o ničemu”, „netransparentan” jer ne sadrži koeficijente niti kriterije nagrađivanja pa se ne zna koliko će kome rasti plaće.

Cilj zakona je na jedinstven način urediti sustav plaća u državnoj i javnoj službi na temelju načela jednakosti plaća. Jednaka plaća za jednak rad, za preko 230 tisuća zaposlenika, istaknuo je državni tajnik Rukavina.

Uredbe i pravilnike Vlada će donijeti u suradnji sa sindikatima

Novina je i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada od 3 do 30 posto, odnosno nagrađivanje onih s najboljim rezultatima rada.

Uredbe i pravilnike će donijeti Vlada u suradnji sa svim sindikatima, oni će biti uključeni u donošenje svih koeficijenata i kriterija nagrađivanja, nema razloga za nikakvu brigu; mislim da će donošenje zakona biti na opće dobro svih, poručio je državni tajnik.

Kako će se odredbe o ocjenjivanu primjenjivati na službenike u Hrvatskom saboru, hoće li se morati pitati predsjednika Sabora čiji je službenik bolji, onaj iz SDP-a ili HDZ, zanimalo je SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka.

Predsjednik Hrvatskog sabora moći će ovlastiti jednu osobu ili više njih za donošenje ocjena, a kriteriji će biti utvrđeni, odgovorio je Rukavina.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković složio se da to neće biti lako.

„Polazi se od toga da će se odlučivati subjektivno, cijeniti više podobnost, lojalnost, politička pripadnost nego stručnost i kvaliteta. To ovisi o osobnoj odgovornosti svakog tko će u hijerarhiji odlučivati o onome tko je ispod njega, ali druge nema", dodao je.

"Ovo je osobna odgovornost i savjest onoga tko će odlučivati i to bi trebalo biti načelo po kojem funkcioniramo”, istaknuo je Jandroković.

Na novi sustav plaća državnih i javnih službenika prelazi se 1. ožujka 2024.