OGRANIČILI DONACIJE

Zaklada Clinton pod pritiskom javnosti odriče se saudijskog novca

16.04.2015 u 10:39

Bionic
Reading

Zaklada Clinton najavila je u srijedu da će nastaviti prihvaćati donacije od stranih vlada bez obzira na odluku Hillary Clinton o kandidaturi na predsjedničkim izborima, ali samo od šest zemalja koje su zakladu i do sada podupirale

Zaklada kaže da će i dalje primati novac od Australije, Kanade, Njemačke, Nizozemske, Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, koje financiraju rad Zaklade širom svijeta na pitanju klimatskih promjena i ekonomskog razvoja.

Obitelj Clinton mnogi su prozivali jer su novac za svoju zakladu primali iz Saudijske Arabije, zemlje koju mnogi ističu kao primjer kršitelja ljudskih prava.

Donacije Zakladi William J. Clintona, uključivale su svojedobno uplate 10 do 25 milijuna dolara od Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara, Zaklade Billa i Melinde Gates i mogula tržišta nekretnina Stephena Binga, Clintonova osobnog prijatelja.

Republikanski senator Rand Paul izjavio je da ono što je Hillary Clinton pokazala tijekom mandata državne tajnice dovodi u pitanje njezinu kvalificiranost za predsjednicu države.

‘Clintoni su poznati po tome da smatraju da su iznad zakona’, rekao je za CNN senator Kentuckyja, koji je nedavno objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke i po mnogima je favorit. Zaklada Clinton prihvaćala je donacije zemalja poput Saudijske Arabije, ‘zbog čega joj je teško vjerovati da je iskrena’, rekao je. 

Clinton, trenutno vodeća u utrci za kandidata demokrata, kazala je da je humanitarni rad zaklade izvor ponosa, ali se on našao na udaru kritika političkih protivnika i dijela američkih medija jer strane države ne smiju davati novac izravno za predsjedničke kampanje u SAD-u.

Clinton je u nedjelju odstupila iz Odbora direktora Zaklade Clinton, dok su njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton i kći Chelsea ostali članovi.

Bivša američka državna tajnica i bivša prva dama SAD-a u nedjelju je krenula u dugoočekivanu drugu utrku za Bijelu kuću, kao najizgledniji kandidat Demokratske stranke.