AFERA VJETROELEKTRANE

Zajedno na optužnici, zajedno na kavi: Josipa Pleslić ex Rimac snimljena s Bašićem

05.03.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Josipa Pleslić ex Rimac snimljena je danas na kavi u jednom zagrebačkom trgovačkom centru s bosanskohercegovačkim poduzetnikom Milenkom Bašićem

Milenko Bašić, vlasnik tvrtke Lager d.o.o. i glavni investitor u Vjetroelektrane Krš-Pađene, zajedno s Draganom Stipićem, izvršnim direktorom Lagera, optužen je da je od 2017. do 2020. godine podmićivao Josipu Rimac kako bi iskoristila svoj politički utjecaj za lobiranje u različitim državnim institucijama. Prema optužnici, Rimac je koristila svoj autoritet kao gradonačelnica Knina, saborska zastupnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave kako bi pogodovala Bašiću i Stipiću oko njihova projekta Vjetroelektrane Krš - Pađene.

Afera Vjetroelektrane jedan je od najkompleksnijih slučajeva kojim se ikada bavilo hrvatsko pravosuđe zbog velikog broja osumnjičenika i brojnih institucija s kojima su povezani.

  • +7
Josipa Pleslić i Milenko Bašić snimljeni na kavi Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Poruke koje su procurile u javnost u jeku izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, poznate pod šifrom 'Di si radosti' i 'Di si lipa', u stvari su dio prepiske Josipe Rimac i Turudića koji se odnosi na aferu Vjetroelektrane i osumnjičenika Milenka Bašića. Tumači se kako je Rimac pokušala isposlovati pogodnosti za Bašića kod Turudića, iako sadašnji državni odvjetnik to negira.

Telefonski razgovor u kojemu se Rimac hvali prijatelju za posao s Bašićem iscurio je u javnost još 2020., kad su istražitelji USKOK-a ispitivali Rimac o njegovom sadržaju. 'Znači to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove', kaže prijatelj Josipi Rimac. 'Treba raditi. Netko kaže ne može se… može se', kaže na to Rimac, na što muškarac sa snimke zaključuje 'a kome će pogodovati nego investitoru'.