rekonstrukcija uskoka

Procurili transkripti; ovako Rimac i Žalac pritišću HBOR da osigura kredit investitoru u vjetropark: Svi su kao kuvane noge, zvat ću Zdravka i Tamaru i biti im dosadna

30.04.2021 u 09:14

Bionic
Reading

Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura povoljniji kredit, čak veći od limita određenog za državno financiranje

Gabrijela Žalac je, kako je rekonstruirao USKOK iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a bila bliža predsjednici Uprave te banke Tamari Perko. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac došla je do broja telefona predsjednice Uprave HBOR-a te ju je, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, doznaje Telegram.

Pritiskale su i ministra Zdravka Marića, šefa Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa. Žalac je, kako proizlazi iz pronađenih poruka, bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P. Milenkom Bašićem, nazivala ga je legendom i bila predana tome da mu pomogne.

Rimac je zbog Bašićeva vjetroparka, vidljivo je u porukama, kontaktirala i s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, a koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u staviti vjetropark Krš Pađene na listu strateških projekata. 'To će bankarima biti važno', poručila mu je.

Među dokazima, navodi Telegram, USKOK prilaže fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću. 'Kraljice. Sad ih završi', poručuje joj Bašić. Tražio je zatim da mu osigura sastanak sa svim članovima Nadzornog odbora HBOR-a. Rimac odmah zove ministre Darka Horvata i Garija Cappellija te šefa HGK Luku Burilovića.

Međutim, unatoč trudu, još u prvoj polovici siječnja 2019. HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezane za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura. Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Zato Bašić od Josipe Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, 12. siječnja 2019. Rimac je javila Bašiću: 'Samo sam kratko s AP.' Je li u tom času bila baš s premijerom, tek treba biti rasvijetljeno u nastavku istrage.

Nekoliko dana kasnije, navodi USKOK, Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac te zamjenikom ministra turizma Robertom Pendeom. Unatoč tome, i 18. siječnja 2019. HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.

Pritisak se nastavio te je utvrđeno i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem. Sastanak mu je, rekonstruirano je iz poruka, dogovorila Josipa Rimac.

Uslijedili su brojni novi kontakti, a za istražitelje je indikativna poruka Josipe Rimac Milenku Bašiću, iz koje proizlazi da ona i Gabrijela Žalac 'idu raditi'.

Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom Uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa 'Z', Žalac joj šalje podužu poruku: 'Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna.'

Na sjednici 12. ožujka 2019. Uprava HBOR-a odobrila je Bašićevom C.E.M.P.-u 80 milijuna eura kredita, a 14. ožujka potvrdio ga je i Nadzorni odbor HBOR-a na čelu s ministrom Zdravkom Marićem.

USKOK ne vjeruje da u tom kreditu ima išta sporno, odnosno da financiranje odskače od onoga što je HBOR ranije odobravao. Međutim sve ono što su pokušale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac prije realizacije kredita smatraju nezakonitim te im zato na teret stavljaju trgovanje utjecajem.

Josipa Rimac je kao nagradu za angažman oko C.E.M.P.-ovog kredita od Bašića dobila jedrenje u kolovozu 2019. godine. Povela je i Gabrijelu Žalac te Ružicu Njavro, u ono vrijeme tajnicu kabineta ministrice poljoprivrede.