DAMA U GODINAMA

Zagrebačka uspinjača slavi 213. rođendan!

08.10.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu, godinu dana starije od konjskog tramvaja. Službeno je puštena u pogon 8. listopada 1890. godine, piše HRT.hr

Kako se navodi na službenim stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja, u usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Iako malo sudjeluje u ukupnome javnome gradskom prijevozu, uspinjača u sklopu svoje dimenzioniranosti (dva vagona) i prostornog smještaja obavlja znatnu prometnu uslugu, piše HRT.

U prosjeku kabine na godinu prijeđu oko 4.000 km uz prometni učinak od oko 118.000 mjesto-kilometara i prevezu oko 675.000 putnika. U više od jednog stoljeća vožnje nije bilo ni jedne nesreće, ni jednog stradalog putnika i zato uvjerljivo nosi naslov najsigurnijeg javnoga prijevoznog sredstava, ne samo u nas, nego i mnogo šire.

Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka uspinjača zakonski je zaštićena kao spomenik kulture.