ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Oporba većini: Prebrojte se da sad vidimo ima li vas 26

17.12.2018 u 12:18

Bionic
Reading

Nastavak sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je započeo stankom koju su zatražili oporbeni klubovi kako bi se utvrdila nazočnost svih 26 zastupnika vladajuće većine te su poručili da neće sudjelovati u radu Skupštine i kao oporba držati kvorum onim zastupnicima iz nove vladajuće većine koji nedostaju

"Tražim stanku da vidim kako ćemo dalje funkcionirati kao nova većina i opozicija. Ovdje očito nema većine. Nema 26 zastupnika iz redova većina i nema razloga, budući da je nova većina za proračun konstruirana, da mi iz oporbe držimo kvorum onim zastupnicima iz vladajuće većine koji očito ovdje nedostaju kako bi se nastavilo s radom sjednice", kazao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) obrazlažući zahtjev za stanku.

  • +27
Sjednica Gradske skupštine 17.12. Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

"Sada ta nova većina nema dovoljno zastupnika jer ne dolaze na svoj posao za koji dobivaju naknadu. Dok tih 26 zastupnika ne bude u dvorani, mi iz oporbe nećemo sudjelovati u radu Skupštine", dodao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a) kazala je novinarima da je stanka tražena iz razloga što u tom trenutku vladajući nisu imali 26 ruku.

"Vladajući su ti koji drže kvorum, a mi koji smo u oporbi nemamo nikakav problem doći na Skupštinu, to je naša obveza. Mi želimo raspravljati, no ono što je najvažnije je da vladajući imaju kvorum", naglasila je.

Dodala je i da se prošli tjedan, kada se glasalo oko proračuna za iduću godinu, po hodnicima u Skupštini pričalo da postoji još nekakva rezerva. "Ovo je pravi trenutak, ako zaista postoji rezerva neka i ta rezerva kaže da su tu, i u tom trenutku kada bude 26 ruku postojanih vladajućih mi (oporba) ćemo se pridružiti i odraditi posao, a ovako ne", poručila je Mrak Taritaš.

Stanku je, uz oporbene klubove, zatražio i vladajući HDZ, a nakon stanke predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Drago Prgomet osvrnuo se na optužbe za političku trgovinu i prijevaru vezano za izglasavanje proračuna prošli tjedan, ustvrdivši da se radi o čistoj demagogiji i populizmu oporbe.

"Potpuno mi je jasan interes da netko digne ruku za proračun, a ne pripada službeno Klubu Milana Bandića ili HDZ-a i ne želi nove izbore na kojima bi HDZ po istraživanjima dobro prošao - njihov interes mi je jasan, ali koji je vaš interes? Koji je interes Gordana Marasa (SDP) da prihvati da mu Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) bude šef oporbe u Skupštini?", upitao je.

"Kako je zagrebačka ljevica dopustila nakon svega da Hasanbegović postane perjanica oporbe i to nakon što je bio član, a još uvijek i je jer nije povukao potpis, vladajuće većine. Licemjerje! Ne dvostruki pogledi, već licemjerje. Licemjerje je odšutiti da Sandra Švaljek ode na lukrativno mjesto, iznevjeri građane i članove i sve vas, a zamjerate čovjeku koji je vlastitom glavom rekao da neće da mu taj i taj bude lučonoša oporbene misli u Skupštini, već će odlučiti vlastitom glavom", ustvrdio je Prgomet.

Aludirao je time na izjavu zastupnika Nezavisne liste Zagreb Jozu Milićevića koji je zajedno sa zastupnikom HSS-a Ilijom Ćorićem, te HSLS-ovim zastupnikom Miroslavom Polovancem prošli tjedan osigurao izglasavanje novog proračuna Milanu Bandiću, a što je bilo upitno nakon što su Neovisni za Hrvatsku koji su s HDZ-om i Bandićevom strankom tvorili vladajuću većinu, tu većinu napustili.

Neovisni za Hrvatsku ne sudjeluju u radu sjednice, a zastupnik Krešimir Kartelo podsjetio je i da su prošli put napustili sjednicu zbog skandalozne izjave Polovanca kako ne da da mu diktiraju neka prezimena koja nisu zagrebačka, da mu neće naređivati Zlatko Hasanbegović.

"Što se tiče daljnjeg tijeka sjednice, to nije na nama da odlučujemo. Odrađivat ćemo svoj posao i dalje, međutim, no na predsjedniku Skupštine i vladajućima je da skupe većinu za sve točke dnevnog reda koje misle da prođu", kazao je Kartelo novinarima.