KAZNENE PRIJAVE

Zagrebačka policija otkrila dvije teške prevare u udrugama: Jedan od članova ukrao čak 440 tisuća kuna, drugi lažirao zapisnik da bi ostao predsjednik

05.06.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 56-godišnjaka osumnjičenog da je s bankovnog računa udruge kojoj je bio predsjednik, podizao gotovinu za vlastite potrebe te novac od članarina zadržavao za sebe, oštetivši udrugu za oko 440 tisuća kuna, priopćio je u subotu PUZ.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Čakovcu dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju", priopćio je PUZ.

Sumnja se da je u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 31. prosinca 2015. godine, kao predsjednik udruge iz Zagreba i osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima po bankovnim računima, s bankovnog računa udruge podigao gotovinu isplatama putem bankomata u ukupnom iznosu od 166.000 kuna, za koje ne postoji dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da je novac koristio za djelovanje udruge.

Također, sumnja se da u istom razdoblju nije u cijelosti obavio uplate pologa od članarina na poslovne račune udruge i to u iznosu od oko 274.000 kuna.

Takvim postupanjem sebi je pribavio protupravnu znatnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od ukupno oko 440.000 kuna za koji je iznos i oštetio udrugu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U drugom slučaju prijavljen je 58-godišnjak osumnjičen da je krivotvorenjem isprava s neodržane izborne skupštine udruge kojoj je bio predsjednik, doveo u zabludu Gradski ured kako bi ishodovao novi mandat.

Utvrđeno je da je osumnjičeni 58-godišnjek, kao bivši predsjednik udruge sa sjedištem u Zagrebu. u Ilici, kojemu je mandat istekao u siječnju 2019., znajući da u veljači 2019. godine nije održana izborna skupština spomenute udruge, pribavio krivotvoreni zapisnik izborne skupštine.

U krivotvorenom zapisniku su lažno navedeni podaci o održavanju skupštine i sudionicima, te da su sudionici jednoglasno njega izabrali kao predsjednika udruge. Na tom su zapisniku krivotvoreni potpisi ovjerovitelja i zapisničarke.

Cilj krivotvorenja je bio da si 58-godišnjak omogući obavljanje funkcije predsjednika za sljedećih pet godina.

Potom je, navodi policija, osumnjičenik zapisnik s lažno navedenim činjenicama, kao pravi predao dugoj osobi koja ga je dostavila nadležnom Gradskom tijelu. Na taj je način doveo u zabludu nadležni Gradski ured koji je temeljem krivotvorenog zapisnika u lipnju 2019. godine donio rješenje kojim se odobrio upis promjene osoba ovlaštenih za zastupanje udruge, odnosno upis osumnjičenog kao predsjednika.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su podnijeli posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se u priopćenju PUZ-a.