istraga protiv 23 osobe

Policija i Uskok otkrili mrežu krijumčara duhana

03.06.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Zbog sumnje da su ilegalnom preprodajom rezanog duhana, u sklopu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za više od 7 milijuna kuna Uskok je pokrenuo istragu protiv 23 okrivljenika, od kojih je za petoricu sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio istražni zatvor

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 29-godišnjak, od 1. prosinca 2020. do 1. lipnja 2021., u Osijeku i u drugim mjestima u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje velikih količina sitno rezanog duhana, koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija RH, izvijestilo je u četvrtak Uskok na svojim internetskim stranicama.

Prvookrivljenika se tereti da je osiguravao novac za kupnju duhana te sa 6. i 7. okrivljenikom te drugim, za sada nepoznatim dobavljačima duhana, dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina sitno rezanog duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon dogovora s kupcima prvookrivljenik je organizirao prijevoz duhana radi daljnje preprodaje, za što je angažirao ostale okrivljenike, koji su, sukladno njegovim uputama, preuzimali dogovorene količine duhana te vlastitim, posuđenim ili iznajmljenim osobnim i teretnim vozilima prevozili na lokacije prethodno dogovorene s kupcima.

Na taj je način prvookrivljenik osobno ili putem članova zločinačkog udruženja koje je angažirao za prijevoz isporučio kupcima najmanje 6,8 tona sitno rezanog duhana po cijeni od 90 do 115 kuna po kilogramu, a koji su navedeni duhan zatim dalje prodavali na ilegalnom tržištu.

Prilikom prijevoza duhana šestorica okrivljenika zatečeni su s ukupno 1,8 tona sitno rezanog duhana, pa su tako ukupno nabavili najmanje 8,7 tona sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija RH, čime su državni proračun, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 7,1 milijun kuna.

Članove zločinačkog udruženja terete da su tako ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 673 tisuće kuna, koju su međusobno podijelili sukladno prethodno određenim ulogama.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda je, na prijedlog USKOK-a, odredio istražni zatvor protiv petorice okrivljenika, navodi tužiteljstvo.

Na taj je način dovršeno višemjesečno kriminalističko istraživanje koje su, službenici osječko-baranjske policije, u koordinaciji s Uskokom, PN Uskokom, te u suradnji s policijskim službenicima virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, vukovarsko-srijemske i zadarske Policijske uprave, izvijestili su u osječko-baranjskoj policiji.

Temeljem naloga osječkog Županijskog suda policija je 1. lipnja pretražila domove, osobna vozila i druge prostore osumnjičenika te, uz ostalo, oduzela 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za duhan, 40 grama marihuane te streljivo za pištolj, ističu u osječko-baranjskoj policiji i dodaju kako se za ostalim počiniteljima nastavlja intenzivno traganje.