BLOKADA CENTRA GRADA

Zagreb zbog proslave očekuje kaos u prometu

30.06.2013 u 10:25

  • +9

Prazne Zagrebačke ulice uoči dolaska visokih dužnosnika

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Pripreme za proslavu ulaska u Europsku uniju u Zagrebu su gotove. Ono što danas, osim slavlja, Zagrepčane očekuje su gužve i zastoji na cestama zbog posebne regulacije koja vrijedi do utorka...

Dolasci uzvanika u Zračnu luku Zagreb, onaj najintenzivniji dio, očekuje se od 11 sati. Za one koji se u tim trenucima nađu na pravcima kojima štićene kolone prolaze, to bi moglo značiti i duga čekanja. Iako policija daje sve od sebe kako bi promet u Zagrebu tekao što 'bezbolnije', ne može se pobjeći od činjenice da će teškoća biti. Logično, najviše ih se očekuje na prometnicama kojima prolazi kolona.

'Pravac kretanja Zračna luka-Zagreb do hotela smještaja, odnosno do Trga svetog Marka, a to je Zračna luka Zagreb - Fizirova - Velikogorička - HBZ - SR Njemačke - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova lijevo i desno - Savska - Trg svetog Marka", kaže načelnik PU Zagrebačke, Goran Burušić.

Posebne mjere ne znače i da prometa na tim trasama uopće neće biti, policija će propuštati vozila kroz spomenute dijelove grada čim to mjere osiguranja dopuste, no ne otkrivaju koji su to trenuci. Zna se pak kada će stanje u prometu biti najkritičnije.

'Od 18 do 20 sati je, što se odvijanja prometa u užem centru grada tiče, neko kritično vrijeme kada ćemo najmanje moći propuštati promet preko trasa', kaže Viktor Forijan iz PUZ-a. Do utorka je za promet, kako bi se pritisak smanjio, otvorena i istočna obilaznica grada. 'Imajući u vidu da će dolaziti do ogromnih teškoća na trasi kretanja od Zračne luke prema gradu će biti u funkciji ova istočna obilaznica. Nakon utorka u 10 sati ona će se ponovo zatvoriti i postaje gradilište', rekao je Forijan.

Na trasama prolaska kolona nema parkiranja i to se odnosi ne samo na automobile, nego i na motore i bicikle, pa iza stanare centra grada u ulicama koje su dio trase. Oni su svoje Automobile već morali preparkirati, za njih imaju osiguran besplatan parking u garaži na Tuškancu. Od 15 do 18 sati nitko ne može Trg bana Jelačića, poručuje Burušić.

'Od 18 sati će biti dozvoljen pristup svim građanima uz normalne aktivnosti policije u smislu pregleda i druge kontrole ulasku na Trg bana Josipa Jelačića', izjavio je Burušić. Najveće gužve očekuju se u ponedjeljak ujutro, kada se delegacije vraćaju, a mnogi putuju na posao - policija izuzetno otežanu vožnju zato očekuje na onm pravcima koji će biti najviše opterećeni - to su Savska od Slavonske do Kršnjavoga, zatim ulica grada Vukovara od Savske do Držićeve, zeleni val od Jukićeve do Žrtava fašizma, te Zeleni val od Trga žrtava fašizma do ulice Republike Austrije. Ni javni gradski prijevoz nije pošteđen promjena, tako će mnoge linije ZETa voziti preusmjereno, neke su ukinute. Za vrijeme trajanja izvanredne organizacije prometa 24 sata radit će Kontakt centra ZET-a, besplatni telefon za informacije je 0800 200 060. Svi detalji o privremenoj regulaciji prometa, zabranama vožnje, alternativnim pravcima, te linijama gradskog prijevoza mogu se vidjeti na internetskim stranicama PU Zagrebačke i ZET-a.