'DOKAD ĆETE DOBIVATI NAGRADE?

Zagreb u 11 godina dao manje od tri milijuna kuna za inovacije

19.04.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Grad Zagreb je od 2001. do 2012. odobrio 2,78 milijuna kuna za 193 inovacije od kojih je 60 posto komercijalizirano na domaćem, a 30 posto na inozemnom tržištu, rečeno je danas na susretu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s najuspješnijim zagrebačkim inovatorima na nedavno od održanom Međunarodnom salonu inovacija 'Arhimed' u Moskvi gdje su hrvatski invoatori osvojili ukupno čak 18 nagrada

Proizvod za pomoć nautičarima kod pristajanja i posebna štipaljka za rublje, proizvod za zaštitu od zračenja mobitela i inovacija na području vojne tehnologije kojom se kontrolira slika u infracrvenom području samo su neke od inovacija koje su danas predstavili uspješni zagrebački inovatori Jana Žiljak, Marko Kravar i Dražen Vulama.

'Dokad ćete dobivati nagrade?', upitao ih je u šali gradonačelnik Bandić, zadovoljan s još jednim uspjehom zagrebačkih invoatora, koji, dodao je, godinama donose nagrade i najsjajnije medalje. Poručio je kako će ih Grad Zagreb i nadalje podupirati u njihovim nastojanjima jer su putokaz drugima.

Pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo rekao je da inovatorstvo predstavlja potencijal koji može pomoći u kreiranju uspješnog zagrebačkog poduzetništva pa se, dodao je, Grad s posebnom pažnjom odnosi prema svojim inovatorima i kroz razne oblike poticaja daje im podršku u ostvarivanju njihovih ideja. Tako je, dodao je, Grad putem Saveza inovatora Zagreba, sufinancirao sudjelovanje zagrebačkih inovatora na nekoliko značajnih međunarodnih sajmova u Londonu, Pittsburghu, Moskvi, Kuala Lumpuru, Kuvajtu, Seoulu.

Tajnik Saveza inovatora Zagreba Neven Marković naglasio da se naši inovatori sve uspješnije nose na sajmovima inovacija od SAD-a do Dalekog istoka. Napomenuo je da je odnos između ulaganja u inovacije i rasta gospodarstva proporcionalan u državama gdje se za istraživanje i razvoj izdvaja od osam do deset posto BDP-a.

Najavio je održavanje Međunarodnog sajma inovacija - Inova od 12. do 17. studenoga kad će u Zagreb doći predstavnici više od 25 zemalja što, kako je ustvrdio, najrječitije dokazuje ugled zagrebačkih i hrvatskih inovatora.