STEZANJE REMENA

Zagreb i Osijek predstavili antirecesijske mjere

12.03.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Zagrebačko gradsko poglavarstvo donijello je odluku o snižavanju komunalnog doprinosa za 10 posto kao jedne od antirecesijski mjera i poticanja gospodarstva. Istovremeno u Osijeku za 10 posto pojeftinjuju komunalije i snizuju se plaće direktorima javnih poduzeća

Riječ je o prvoj antirecesijskoj mjeri Grada Zagreba, a ostale mjere, njih 10-tak, donijet će se krajem mjeseca, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva.

Bandić je rekao da ne namjerava upravljati gradom (samo) još dva mjeseca, do lokalnih izbora, već i iduće četiri godine, a tim antirecesijskim mjerama omogućiti će se razina stečenih socijalnih prava, visina plaća u Zagrebu, kao i razina zaposlenosti.

Da bismo zadržali dostignute razine moramo imati investicijski ciklus kao u 2008. godini, rekao je Bandić i dodao da je ova prva mjera na tom tragu. "To je naša porukama zagrebačkim poduzetnicima da im idemo u susret", istaknuo je Bandić.

Davor Jelavić, član Gradskog poglavarstva i pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet rekao je da se smanjuje komunalna naknada u prosjeku za 10 posto, ovisno o zoni što može uštedjeti značajne iznose pri gradnji novih zgrada i stanova. Smatra da bi bilo dobro kada bi hrvatska vlada smanjila vodni doprinos kako bi se dao dodatni stimulans poduzetnicima i tvrtkama.

Uz snižavanje komunalne naknade za 10 posto osječki poglavari u istom postotku odlučili su sniziti i plaće direktora gradskih javnih poduzeća, njihovih zamjenika, pomoćnika i savjetnika te nakdnade članovima Nadzornih odbora tih tvrtki.

Gradonačelnik Anto Đapić (HSP) kazao je na sjednici kako se prijedlog ovih anitirecesijskih mjera odnosi na smanjivanje cijena vodopskrbe i odvodnje, skupljanja i odvoza komunalnog otpada te gradskoga prijevoza, koji će, od idućeg mjeseca, uz pravičniju regulaciju cijena, biti, besplatan za sve učenike i studente u Osijeku.

Dodao je kako se predlaže da se građani i pravne osobe na području mjesnih odbora (prigradska naselja) oslobode plaćanja priključka na mrežu vodopskrbe i odvodnje otpadnih voda.

Gradonačelnik Đapić ocijenio je kako su ove mjere, uz nedavno pokrenutu promidžbenu akciju "Kupujmo osječko", konkretan doprinos gradske uprave u nastojanju da se olakša život građanima u vrijeme recesije.