AUTOMATIZACIJA GRADA

Zagreb dobiva nove semafore

27.02.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Na sedam križanja na Zvonimirovoj ulici do ljeta bi se trebala postaviti nova signalizacija. Dio je to gradskog projekta automatskog upravljanja semaforiziranim raskrižjima, a koji je kandidiran za sufinanciranje iz strukturnih i kohezijskih fondova EU vrijedan čak 38,5 milijuna eura

Grad će u pilot-projekt inteligentnog upravljanja prometom koji će početi postavljanjem novih uređaja na Bauerovoj ulici pa sve do Ulice Donje Svetice duž Zvonimirove, uložiti dva milijuna kuna, a to je tek početak. Ukupno bi četiri godine trebala trajati nadogradnja i postavljanje novih semafora i to na 420 raskrižja diljem Grada.

'Još je 2008. Gradska skupština donijela odluku o provođenju projekta automatskog upravljanja gradom koji je procijenjen na 340 milijuna kuna, što bi se većim dijelom trebalo povući iz fondova EU. Ovo je prvi korak kojim bismo ispitali kako sve to funkcionira', kazao je Mijo Bezer iz gradskog Ureda za promet. Postupak je javne nabave pri kraju, kažu iz Ureda, a Zvonimirova je izabrana za pokus jer njome voze i tramvaji i automobili. U planu je i gradnja biciklističke staze. Na ljeto će se tom ulicom prometovati puno protočnije, piše Večernji list

'Projektna je dokumentacija gotova. Samo se čeka odabir izvođača radova. Takvi se uređaji koriste u brojnim gradovima. Ugrađuju se inovirani sustavi i koristi se LED tehnologija, a jedan od rezultata je bolja vidljivost te manja potrošnja struje. 'Tako ćemo automatski moći reagirati promet ako se dogodi nesreća ili neka druga situacija. Otvorit ćemo drugi semafor, pustiti promet i spriječiti stvaranje gužvi', pojasnio je Bezer. Soba u kojoj će se sve kontrolirati bit će u zgradi Gradske uprave, a na ekranu će se vidjeti promet na bilo kojoj lokaciji u gradu.

' U tijeku je i izrada dokumentacije za dopunu semaforske instalacije u Ulici grada Vukovara te na Maksimirskoj cesti, a postupak javne nabave za realizaciju ovisit će o sredstvima u 2013. koja uspijemo dobiti', zaključio je Bezer.