'ŠIPRAG JE LAGALA'

Zagorec se žali Vrhovnom sudu

11.05.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Branitelj umirovljenoga generala Vladimira Zagorca odvjetnik Zvonimir Hodak podnio je žalbu Vrhovnome sudu na nepravomoćnu presudu kojom je Zagorec osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, to jest krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000.

'Od Vrhovnog suda tražimo da preinači prvostupanjsku presudu zagrebačkoga Županijskog suda i oslobodi Zagorca, a podredno da ukine presudu i naloži ponavljanje suđenja', izjavio je za Hinu Hodak, dodajući da će tijekom dana i sam Zagorec podnijeti žalbu, vlastoručno pisanu u pritvoru zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu.

Napomenuvši da je optimist, Hodak je rekao kako se nada da će Vrhovni sud preinačiti osuđujuću presudu, jer bi u suprotnom bila 'pravosudna katastrofa da prođe presuda koju je donio prvostupanjski sud'.

Zagorčev branitelj očekuje da će se o žalbama, iako je riječ o pritvorskom predmetu, odlučivati najranije za četiri do pet mjeseci, a najkasnije za godinu dana.

On u žalbi upozorava na mnoge "bitne povrede kaznenog postupka i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje".

Tvrdi kako je jedna od ključnih svjedokinja Snježana Šiprag na sudu lagala i pritom navodi njezin iskaz iz listopada 2006. u Državnome odvjetništvu RH, kada je, u slučaju otmice Zagorčeva sina, izjavila da je radi osobne sigurnosti dio dokumentacije o trgovini oružjem dala na uvid i čuvanje Ivi Pukaniću, u kojega ima povjerenje. No, kako ističe Zagorčev branitelj, na sudskom ročištu u prosincu 2009. ona je, pak, izjavila da nikada nije dokumentaciju iz MORH-a predala Pukaniću niti je to igdje izjavila.

Obrana zaključuje da je Šiprag o istoj stvari dala dva potpuno različita iskaza te da joj sud nije trebao "pokloniti vjeru".

Hodak u žalbi podsjeća da je sudac tog suda koji je osudio njegova branjenika odbio iskaz Šiprag te zaključuje kako je od nepouzdanog svjedoka odjednom pred sucem Sinišom Plešom postala "krunskim svjedokom".

Suprotno prvostupanjskome sudu, Zagorčev branitelj zaključuje da se iskazi svjedoka Šiprag, Hrvoja Petrača i Terezije Barbarić u bitnim stvarima ne podudaraju, primjerice u kojoj je sobi bio sef, jesu li u njemu bile dvije ili jedna torba i koje je boje bilo drago kamenje.

Obrana smatra da je pogrešna i kvalifikacija kaznenog djela, to jest da nije riječ o zloporabi položaja i ovlasti te da je za moguća druga djela već nastupila i zastara.

Prošlog je tjedna žalbu podnijelo i tužiteljstvo, koje za Zagorca traži veću kaznu.