MESIĆEVI DVOSTRUKI KRITERIJI

Zagorcu oduzeta odličja, Glavaševa još sjaje

04.06.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Nakon što je oduzimanje odličja Branimiru Glavašu prepustio Državnome povjerenstvu za odlikovanja i priznanja, jasno je da predsjednik Republike Stjepan Mesić odbjeglome ratnom zločincu ne kani oduzeti odličja onako kako ih je oduzeo izručenome ratnom profiteru Vladimiru Zagorcu

Zagorcu je Mesić devet od 13 odličja oduzeo 9. ožujka, točno sedam dana nakon što je ovaj nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a.Predsjednik je to učinio sukladno članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, koji mu daje pravo da arbitrarno – 'po vlastitoj odluci' – oduzima odlikovanja 'ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama', piše Novi list

Ta odredba, dakle, dopušta predsjedniku Republike da oduzima odlikovanja neovisno o sudskim postupcima i pravomoćnim presudama, samo na temelju vlastitoga suda da netko »postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u RH«.

No kada je riječ o Glavašu, predsjednik Mesić postupio je drukčije. Ni 25 dana nakon presude i Glavaševa bijega nije mu oduzeo odlikovanja. U nedavnome radijskom intervjuu, upitan je li to učinio, odgovorio je da Državno povjerenstvo za odlikovanja i priznanja upravo radi reviziju dodijeljenih odličja te kako Glavaš nije jedini predmet toga povjerenstva.

Iz Mesićeva je odgovora jasno da Glavašu ne namjerava arbitrarno oduzeti nijedno njegovih sedam odličja, jer povjerenstvo – za razliku od predsjednika samog – nema ovlasti oduzimati odličja bez pravomoćne presude. 

To mu brani članak 16. Pravilnika o odlikovanjima i priznanjima sukladno kojemu djeluje, a 1. prosinca prošle godine proglasio ga je sam predsjednik Republike.

Ondje piše da će »državno povjereništvo za nositelje odlikovanja koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja«.

Tako je sada povjerenstvo, sukladno tome članku, od Ministarstva pravosuđa zatražilo i dobilo evidenciju odlikovanih koji su pravomoćno osuđeni na zatvor duži od tri godine.

Imena tih ljudi nismo uspjeli dobiti ni u predsjednikovu Odjelu za odlikovanja i priznanja ni u Povjerenstvu za odlikovanja i priznanja, ali je jasno da Glavaš nije među njima, jer nije pravomoćno osuđen.

Emigrant će se dakle – ako predsjednik u međuvremenu ne odluči drukčije – i u svojemu hercegovačkom egzilu mirno kititi visokim odličjima hrvatske države.