ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV

Zadovoljstvo Oreškovićem raste, iako premijer 'nije glavni'

24.01.2016 u 20:10

Bionic
Reading

Novom hrvatskom Vladom zadovoljno je 51 posto građana, nezadovoljno je njih 40 posto, a ne zna devet posto, pokazalo je ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV o tome što građani misle o novom sastavu Vlade, tko je imao ključnu ulogu u odabiru ministara, koliko je ova Vlada reformska te hoće li Tihomir Orešković uspostaviti autoritet nad potpredsjednicima i ministrima. Istraživanje je provedeno u petak i subotu na 601 punoljetnom građaninu RH

Premijerom Oreškovićem zadovoljno je 63 posto birača, a nezadovoljno njih 32 posto, dok ne zna njih pet posto. To je porast u odnosu na 29. prosinca, kada je mandatarom bilo zadovoljno njih 56 posto, a nezadovoljno njih 34 posto dok 11 posto njih nije znalo.

Da će premijer Orešković biti bolji od prethodnika, misli 53 posto ispitanika, a da će biti podjednaki, misli njih 25 posto. Njih 17 posto misli da će premijer Orešković biti lošiji od Milanović. Ne zna šest posto.

Većina smatra da je Karamarko sastavio Vladu i da će on biti glavni u Banskim dvorima

Većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, točnije njih 46 posto, dok 19 posto misli da je premijer odlučivao, a 10 posto da je odlučivao predsjednik Mosta Božo Petrov. Da su sva trojica odlučivala misli 12 posto, a da je to netko treći misli 3 posto, dok 10 posto ne zna. Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33 posto, a birači Mosta misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50 posto, te 66 posto birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40 posto, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

Da će završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imati Tomislav Karamarko, misli 48 posto birača, da će to biti premijer, misli 29 posto birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji, misli osam posto birača. Da će sva trojica donositi odluke, misli 11 posto birača, a netko drugi samo jedan posto. Ne zna pak tri posto birača.

Dok 44 posto birača HDZ-a misli da će Oreškovićeva biti zadnja, 51 posto birača Mosta misli da će Karamarkova riječ biti presudna. Samo osam posto Mostovih birača misli da će Božo Petrov imati završnu riječ.

Većina misli da će Vlada odraditi puni mandat

Većina građana misli da će Vlada ipak biti reformska i da će ono o čemu su pričali i provesti. To misli njih 56 posto, dok njih 40 posto ne misli da će biti reformska. Ne zna njih 4 posto. HDZ-ovi birači većinom misle da će biti reformska, a zanimljivo je, iako su pričali i nametnuli reforme, 59 posto birača Mosta misli da će Vlada i biti reformska. Ipak, 40 posto misle da to neće biti tako.

Većina je uvjerenja da će ova koalicija, pa time i Vlada, odraditi mandat od četiri godine. To misli 69 posto birača, a da će se raspasti prije, misli 28 posto birača. Ne zna njih tri posto. Još 29. prosinca u opstanak vlade od četiri godine vjerovalo je 64 posto birača, a da će se raspasti prije, mislilo je 31 posto birača. Nije znalo njih pet posto, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV