GRADONAČELNICI REKORDERI

Zabok vodi senior, Hrvatsku Kostajnicu mladac: Ovo su njihove priče

17.09.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Od lokalnih izbora prošlo je više od tri mjeseca, a gradonačelnici u svojim lokalnim sredinama već naveliko rade. Dok su neki, poput jednog od najstarijih gradonačelnika u Hrvatskoj, Ivana Hanžeka, nastavili voditi svoje gradove, u nekim sredinama na vlast su došle mlade snage, poput najmlađeg gradonačelnika u zemlji, Dalibora Bišćana, koji vodi Hrvatsku Kostajnicu

Već više od 15 godina Ivan Hanžek vodi Zabok, grad od gotovo devet tisuća stanovnika u srcu Hrvatskog zagorja. Rođen je u Zagrebu, no gotovo cijeli život živi u Zaboku.

Sa svojih 69 godina Hanžek je drugi najstariji gradonačelnik u Hrvatskoj (ispred njega je samo osječki gradonačelnik Ivica Vrkić), Zabok vodi peti mandat zaredom, no o još jednom ne razmišlja, otkriva u razgovoru za tportal.

Gotovo uvijek nasmijan, ovaj SDP-ovac u svom je gradu evidentno popularan. Koja je njegova tajna? 'Mislim da bi odgovor na to pitanje najbolje dali sami građani, ali kad me već pitate, smatram da je vrlo bitno biti među ljudima na terenu, neposredno komunicirati s njima i imati vremena ne saslušati samo one koji imaju velike projekte, već se posvetiti i malim svakodnevnim stvarima', kaže Hanžek za tportal.

I doista, na stranicama Zaboka uredno se objavljuju vijesti o popravcima u gradu, kulturnim priredbama, ali i sportskim uspjesima. Sport je u Zaboku toliko važan da je taj grad na prvom mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za njega. Lani su tako trećinu proračuna odvojili za sport i poticanje sporta. 'Ove godine bit će uloženo ukupno šest milijuna kuna. Financiramo nogomet, košarku, rukomet, stolni tenis, streljaštvo, borilačke sportove, kuglanje, motokros, skijaše, planinare, ribolov, sportsku rekreaciju. Najpopularniji sportovi su nogomet i košarka, ali smo sretni da vidimo da se sve više djece uključuje i u druge, manje popularne sportove', kaže nam Hanžek.

Sa sportom je povezana i Specijalna bolnica Sveta Helena koja se nalazi u Zaboku, a u koju na oporavak dolaze i nogometni reprezentativci. Grad se diči i Općom bolnicom Zabok, u sklopu koje se nalazi i prva veteranska bolnica.

  • +2
Ivan Hanžek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Od tvrtki, taj je grad najvjerojatnije najpoznatiji po tvornici tekstila Regeneracija Zabok, koja je bila lider jake prijeratne tekstilne industrije u Zaboku, no posljednjih godina u medijima se pojavljuje zbog čestih požara.

Možda je baš zbog toga Zabok rekorder po ulaganju u obranu od požara. Upravo ulaganje u to i vatrogastvo bio je problem i ovo ljeto u Dalmaciji. Što onda rekorder po ulaganju preporučuje gradovima na obali? 'Što se tiče pitanja vatrogastva, grad treba osiguravati sredstva, ali i kontinuirano komunicirati s vatrogascima. Znači, na probleme u vatrogastvu treba obratiti pažnju ne samo u sezonama požara, već tijekom cijele godine', kaže Hanžek za tportal.

Iako do kraja mandata ima još četiri godine, već je u mirovini, i to onoj saborskoj. U gradu pak prima naknadu, nešto više od šest tisuća kuna, otkriva za tportal. Nedostaju li mu saborske klupe, pitamo ga. 'Svako iskustvo je iskustvo iz kojeg morate izvući ono najbolje što možete. Bilo bi dobro da postoje kriteriji za odabir kandidata za zastupnike kako bi u Saboru doista sjedili najkvalitetniji ljudi, oni koji bi mogli najviše pomoći', poručuje Hanžek i ne krije to da se pomalo razočarao Saborom.

  • +4
Zabok Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Sada se bavi Zabokom, koji, iako blizu Zagreba, razvija i svoje turističke potencijale. 'Za Turističku zajednicu, koju Zabok ima zajedničku s Krapinskim Toplicama, Svetim Križem Začretjem, Pregradom i Bedekovčinom, u ovoj godini izdvojili smo 50 tisuća kuna kao neposredna sredstva. Ostala ulaganja su ulaganja u prateću infrastrukturu, kao što su ceste, parkovi, igrališta, te financiranje udruga s njihovim turističkim programima', kaže Hanžek.

Pritom kao turističke atrakcije izdvaja Dane K. Š. Gjalskog i Dvorac Gjalski, Zagorje Trekk, Hrvatski glazbeni festival te sve više i Krapinsko-zagorski aerodrom. Aerodrom je prije svega namijenjen za natjecanja i ultralake zrakoplove, no svake godine na njemu se održava i Međunarodni festival balona.

Uz sva ta događanja, ipak nađe nešto vremena za sebe. Što onda gradonačelnik uspješnog grada radi u slobodno vrijeme? 'U slobodno vrijeme ispunjavam želje unucima, gradim tobogane i ljuljačke te se bavim hortikulturom', kaže nam Hanžek.

Veliki planovi najmlađeg gradonačelnika

Čak 41 godinu mlađi je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Dalibor Bišćan sa svojih 27 godina prvi put je zasjeo na čelo Hrvatske Kostajnice. 'Za kandidaturu za gradonačelnika odlučio sam se zato što osnovne stvari u gradu nisu funkcionirale. Grad se vodio nemarno i neodgovorno, bez razmišljanja da će sve jednom u budućnosti doći na naplatu. Čemu smo i svjedoci sada kada imamo uvid u sve neplaćene račune i ugovore', govori Bišćan za tportal.

Bišćan, koji je prije koji mjesec napunio 28 godina, član je HDZ-a, stoga smo ga upitali zašto politika i zašto HDZ.

'Za HDZ sam se odlučio jer je jedina organizirana stranka u gradu. Jednostavno volim HDZ i ne mogu se vidjeti u nekoj drugoj stranci. Naravno, nemamo svi isto mišljenje, ali se teži zajedničkom cilju. Poštuju se članovi i stranačka stega, mora se znati red. Naš gradski odbor se jedini sastaje u gradu i zajedno raspravlja o problemima', otkriva nam Bišćan.

Hrvatska Kostajnica, grad s nešto više od 2.700 stanovnika, teško je stradao u ratu, a posljedice toga vuče dan danas. No to nisu jedini problemi s kojima se susreo mladi gradonačelnik. Preuzeo je grad u velikim dugovima. 'Situacija koju smo zatekli je teška i vjerujem da su svi svjesni toga i da razumiju koliko vremena, energije i rada nam je potrebno da se vratimo u koliko-toliko održivo stanje. Preuzimanjem dužnosti očekivao sam tešku situaciju, ali ne i to da će bivša vlast odmagati i stavljati nas u još težu situaciju stvaranjem novih zaduženja i obveza. Cijelo vrijeme pružam ruku prijateljstva, ali mi se i dalje odmaže u radu i pokušava me oblatiti, a mišljenja sam da u ovako malom gradu nema više mjesta takvoj politici. Stvaraju se poteškoće za grad od bivše vlasti i to preko gradskih tvrtki. Kao da ne žive u ovom gradu i nije ih briga za ostale građane', iskreno priznaje Bišćan.

Obaveze i prekoračenja Hrvatske Kostajnice penju se do 7,6 milijuna kuna. 'U prošlim mandatima prodano je 6,9 milijuna kuna gradske imovine, što je loš način na koji su se plaćali troškovi Grada. Da, situacija je jako teška jer nemamo vlastite prihode i zato su nam nova zaposlenja prijeko potrebna, a na taj način možemo ostvariti prihod', kaže Bišćan.

  • +3
Dalibor Bišćan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatska Kostajnica

Kako bi barem malo olakšao financijsku situaciju gradu, Bišćan je jedan od rijetkih gradonačelnika koji radi za gotovo minimalnu naknadu. 'Moja primanja kao gradonačelnika su 3.500 kuna mjesečno, što je 60 posto manje od plaće bivšeg gradonačelnika koja se kretala oko 9.000 kuna, ovisno o mjesecu. Moj zamjenik je u cijelosti volonter, bez ikakve naknade, i tako će biti do kraja mandata. Držimo do onoga što kažemo, pa smo se tako odrekli službenih mobitela i putnih naloga, na što se trošila skoro nečija plaća. Za naknadu sam se odlučio jer si kao samac tako nešto mogu priuštiti, a i doprinosi na naknadu su puno manji nego za plaću pa je i na taj način napravljena ušteda Gradu', kaže Bišćan.

Što se tiče gospodarstva, Hrvatsku Kostajnicu zasad drži tvrtka Pounje d.d., koja se bavi proizvodnjom rublja i programa za spavanje. No Kostajnica je uz to gotovo idealna za razvoj turizma. Sam grad nastao je na otočiću na ušću Une, na kojem se nalazi i stari grad Zrinskih. Uz to, popularne su Kestenijade, a u blizini se nalazi i spomen-obilježje Gordanu Ledereru.

'Nadam se da će cijeli grad prepoznati turistički potencijal našeg kraja, ne samo zato što imamo predivnu rijeku Unu, jer kod nas je sve ekološki i nezagađeno i to je naša prednost. Turistička zajednica će pomoći u tome, ali ljudi, od OPG-ova do ugostiteljstva, trebaju neke stvari i sami pokrenuti. Sve što radimo planirano je u dogovoru s Hrvatskim vodama jer je obala rijeke njihova i mnogima daje veće mogućnosti i hrabrosti za daljnje korake u turizmu', kaže Bišćan, a nada se i prolasku na nekom većem natječaju u turizmu kako bi se pokrenule kapitalne investicije.

  • +10
Hrvatska Kostajnica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Turistička zajednica Hrvatska Kostajnica

No iako ima potencijala, i Kostajnica pati od problema iseljavanja mladih. 'Iseljavanje je veliki problem. Plan nam je aktivno uključiti mlade u rad grada, što već jesmo djelomično učinili, i podržati ih u njihovim idejama. Mlade obitelji ćemo pomagati koliko nam mogućnosti budu dopuštale. Za zaustavljanje trenda odlaska smatram da su prioritet radna mjesta', govori nam Bišćan, dodavši da je ljudski potencijal najvredniji.

Uz sve obveze i vođenje grada, priznaje nam Bišćan, preostaje mu malo slobodnog vremena. 'Zaostale sastanke iz tjedna nadoknađujem subotom, a neke i nedjeljom, ako su više neformalni. Imam još godinu dana studija inženjerstva okoliša, što mi je oduvijek bila želja, a subotom idem i na Političku akademiju', dodaje Bišćan, objašnjavajući da slobodno vrijeme koristi za sport, posebice mali nogomet.

Iako mu je sada u fokusu oživljavanje Hrvatske Kostajnice, nema straha ni od nacionalne politike. 'Kada bih imao priliku, ne bih odbio biti kandidat za Sabor jer na taj način mogu još više napraviti za Grad. Ako stranka u meni prepozna potencijal za Sabor, bit će mi drago, ali trenutačno ne razmišljam o tome. Sada sam gradonačelnik i imam dužnost prema građanima da pošteno i najbolje što mogu vodim Hrvatsku Kostajnicu', zaključuje u razgovoru Bišćan.