ŽIVITE KAO KRALJ

Prodaje se dvorac Gjalski, cijena prava sitnica

23.04.2015 u 07:05

  • +20

Dvorac Gjalski

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nekretnine Croatia d.o.o.

Bionic
Reading

Dvorac u kojem je živio i stvarao poznati hrvatski pisac Ksaver Šandor Gjalski, smješten na samom ulazu u Zabok, prodaje se putem oglasnika, a navedena cijena koju za nju traži vlasnik je dva milijuna eura ili nešto više od 15 milijuna kuna. Iako se čini da je cijena prava sitnica, prodavatelji nas uvjeravaju da je iznos realan

Pisac koji je obilježio hrvatsku književnost s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće valjda je jedan od rijetkih čije se knjige, ali i dvorac, može kupiti putem istog oglasnika. Dok za par desetaka kuna na Njuškalu možete kupiti neka od prvih izdanja knjiga Ksavera Šandora Gjalskog, na istom mjestu za dva milijuna eura trenutačno se prodaje temeljito renoviran dvorac Gredice nadomak Zagreba u kojem je Gjalski rođen i umro.

Kako nam potvrđuju iz agencije Croatia Nekretnine koja zastupa aktualne vlasnike dvorca, tvrtku Stara Knežija d.o.o., cijena od dva milijuna eura realna je za trenutačno stanje na tržištu nekretnina.

'Za dvorac postoji interes, većinom ljudi hrvatskog porijekla koji žive u inozemstvu, a u tijeku su pregovori sa klijentom istog profila, kojem je namjera zadržati sadašnju, turističku funkciju ovog dvorca, ali izvršiti manju preinaku djelatnosti u skladu sa svojom vizijom, odnosno potrebama svoje baze budućih korisnika, koje namjerava upoznati s ljepotama i kulturnom baštinom Hrvatske', navodi direktor tvrtke Dražen Mesec.

Dvorac Gjalski nalazi se u središtu Hrvatskog zagorja, na imanjupovršine 23 tisuće kvadratnih metara. Povijest mu seže u 16. stoljeće, aGjalski je bio njegov najpoznatiji stanovnik. Smješten je u blizini izlaska s autoceste Zagreb - Macelj, dvadesetak minuta vožnje od Zagreba. Prije sadašnjih vlasnika bio je u vlasništvu članova obitelji Vrgoč iz Zaboka, a Zagorci i Zagrepčani pamte ga kao omiljeno mjesto za izlaske u devedesetima gdje je bila popularna diskoteka. Unazad par godina vlasnici su ga prenamijenili u hotel sa 17 soba i dva apartmana, restoran koji može primiti i do 200 gostiju, nekoliko višenamjenskih dvorana uređenih za seminare i kongrese. U dvorcu su u novije vrijeme održavana vjenčanja. Kako navode u sadržaju oglasa, posjeduje osnovni preduvjet za vjenčanja iz bajke - bajkovit prostor koji odiše elegancijom, nudi dašak nekog drugog vremena i osigurava pravi, kraljevski odmor. U brojkama, kraljevsko zdanje prostire se na četiri etaže na površini od preko 1.700 kvadratnih metara.