PROGNOZA VREMENA

Za vikend uživajte u obilju sunca, a već početkom tjedna spremite se na veliku promjenu

30.03.2019 u 08:07

Bionic
Reading

U subotu će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i danju toplije. Ujutro moguća mjestimice magla, a uglavnom po kotlinama i slab mraz. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje uz obalu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na Jadranu od 8 do 12, a najviša dnevna većinom između 16 i 21 °C

U istočnoj Hrvatskoj bit će uglavnom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro je mjestimice uz rijeke moguća i magla. Vjetar uglavnom slab, a temperatura će od jutarnjih 0 do 3 °C danju porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo tijekom dana koji će obilovati suncem, povremeno uz malu naoblaku, a u jutarnjim satima mjestimice može biti i magle. Magla je ujutro moguća i u nekim kotlinama gorske Hrvatske, gdje će ujutro biti moguć i slab mraz. Danju pretežno sunčano.

Vjetar na sjevernom Jadranu slab i umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i uz zapadnu obalu Istre sjeverozapadni. Samo ujutro još mjestimice bura koja podno Velebita može na udare biti jaka.

Prognoza vremena za 30.03.2019. Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

U nedjelju će na kopnu biti vedro, samo mjestimice uz poneki oblak, i još toplije nego u subotu, piše HRT.

Osim dodatnog zatopljenja, posebice dnevne temperature zraka, tijekom vikenda je najveća promjena vremena ona na uri, zbog koje će nam ova nedjelja biti kraća od prošlih. No, i dalje podjednako sunčana kao dosadašnje u ovome mjesecu, te ponegdje od njih malo svježija, ponegdje toplija - ali posvuda iznadprosječno topla.

Relativno toplo bit će i početkom novoga tjedna, tijekom kojeg će biti sve oblačnije, uz porast jutarnje temperature i pad poslijepodnevne, te uz jačanje južnog i jugozapadnog vjetra, na Jadranu juga. Kiša će biti sve vjerojatnija, u utorak uglavnom u gorju, kasnije gotovo posvuda.

Stoga će se prekinuti dosadašnje, u većini Hrvatske relativno suho razdoblje. Štoviše, ostvare li se trenutačne prognoze, u mnogim će krajevima biti i obilnije kiše, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a moguća su i lokalna nevremena. Nadajmo se samo bez novih ekstrema, kojih je posljednjih mjeseci i godina ionako napretek.