REAKCIJE NA UMIROVLJENJE

Za Šeksom u Saboru jadikuju i HDZ i SDP

Bionic
Reading

Nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor iznenadila je odluka Vladimira Šeksa da postane savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Šeksovu kolegicu iz SDP-a Ingrid Antičević Marinović Šeksovo umirovljenje ne čudi jer kaže da ga je HDZ već dugo ignorirao. Njegov transfer na Pantovčak komentirali su i HDZ-ov Gordan Jandroković, zastupnica SDP-a Gordana Sobol te Josip Salapić iz HDSSB-a

Antičević Marinović: HDZ ga se odavno odrekao

Odlazak Vladimira Šeksa u mirovinu komentirala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. 'Prije svega želim reći da mi je žao. Sabor u cjelini, a pogotovo mi koji smo se više bavili područjem samog zakonodavstva i procedure pravosuđa, gubimo njegovim odlaskom', kazala je. Ipak, razumije njegovu odluku i misli da je ona časna. Tvrdi da Šeks već godinama trpi ignoriranje svog saborskog kluba. 'To je za jednog čovjeka - nepodnošljivo', misli.

Kaže da je Šeks bez sumnje dao puno za stvaranje hrvatskog Ustava, iako je, naglašava Ingrid Antičević Marinović, to znanje nekada znao primijeniti na način koji je dobro odgovarao njegovom klubu. 'Bio je zaista dostojan politički protivnik i meni je žao što je otišao, ali to više govori o njegovom klubu. Oni nemaju zamjenu za takvog čovjeka, no njegovih usluga su se već odavno odrekli', zaključila je.

Kosor: Čudi me odluka da ode na Pantovčak

Jadranku Kosor, nezavisnu zastupnicu i nekadašnju predsjednicu HDZ-a i Vlade, iznenadila je vijest da će se Šeks angažirati u Uredu predsjednice. 'Osobno bih voljela da se Šeksa pamti po najvišoj dužnosti koju je obnašao, a to je predsjedanje Hrvatskim saborom, i kao jednog od autora Ustava', kazala je Kosor za tportal.


Iako se Šeks, koji je napunio 73 godine, nada kako će mu posao na Pantovčaku biti manje zahtjevan, Kosor smatra suprotno. 'Biti savjetnikom će mu biti dosta težak i zahtjevan posao', kazala je Kosor.

Podsjetila se, kako je kazala, skandalozne odluke vodstva HDZ-a na čelu s Karamarkom, koje je Šeksa smijenilo s mjesta potpredsjednika Sabora. 'On je bio potpredsjednik iz kvote oporbe, a iz kvote oporbe uvijek su na toj poziciji bili doajeni. Ta odluka je pokazala pravu prirodu novog vodstva i smjer u kojem će voditi stranku - da je bez obzira na zasluge jedino bitno tko je za ili protiv novog vodstva', podsjetila se Kosor i dodala kako je to bila pljuska svemu što je Šeks radio.

Iako je s njim imala mnogo trzavica, kaže da je riječ o čovjeku koji voli dijalog, ali je i svestrana osoba s kojom se može razgovarati o svemu. 'Nas dvoje smo sami znali raspravljati o Krleži. On je uz to radoholičar, a stranka ga je sigurno mogla bolje upregnuti. U posljednje vrijeme od Kluba nije dobivao rasprave o bitnim temama. To su i meni radili', tvrdi Kosor.

Kada je ona isključena iz stranke, na istom putu je bio i Šeks, no on je, kaže, vjerovao da 'nekom strpljivošću i nekonfrontiranjem u javnosti može zadobiti povjerenje'. 'A ja sam, kada mi je prekipjelo, rekla sve što sam mislila o Karamarku', prisjeća se Kosor.

Gordan Jandroković: Sve je dogovoreno s Karamarkom

'Vladimir Šeks je o svojoj ostavci i odlasku u Ured predsjednice razgovarao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Radi se o nečem što je rezultat dogovora, tako da nas to nije iznenadilo. Šeks je jedna od ključnih figura hrvatske politike, a od demokratskih promjena pa do danas on je izabran svaki puta na parlamentarnim izborima te je jedan od autora prvog hrvatskog Ustava i svih ključnih dokumenata vezanih za samostalnost RH. Izvrsno smo surađivali, tako da ovaj njegov korak jest logičan te on itekako može pridonijeti kvaliteti rada Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović', kazao je Jandroković.

Na pitanje tko će doći na Šeksovo mjesto u Sabor, kaže: 'U idućim danima vidjet ćemo našu listu iz 4. izborne jedinice i netko s nje će ući umjesto gospodina Šeksa.'

Salapić: Puno sam naučio od Šeksa

'Nas dvojica smo dugo godina radili zajedno i puno sam naučio od Šeksa. Mislim da je on konstanta hrvatske politike, jedan od tvoraca hrvatskog Ustava; siguran sam da ima kredibilitet biti savjetnikom predsjednice Republike i da će velik biti njegov doprinos kao savjetnika', kazao je.

Dodao je da ga je zatekla vijest o saborskom umirovljenju, no da mu je drago da neće mirovati te da će nastaviti s radom u Uredu predsjednice. 'Hrvatski sabor treba puno učiti od ljudi koji su postavili temelje hrvatske državnosti i parlamentarizma, a Vladimir Šeks je to učinio. Ono što je radio kao ustavno-pravni stručnjak mnogi zastupnici moraju učiti', poručio je.

Sobol: Šeks je institucija unutar institucije

'Kolege dolaze i odlaze, no svjesna sam da je Vladimir Šeks, ipak, institucija unutar institucije, osoba koja je u Saboru od samog početka. Odlazi osoba koja je dala pečat Saboru. Možete se s njim politički slagati ili ne, ali ostaje nepobitna činjenica da s 30. travnja odlazi najdugovječniji saborski zastupnik', kazala je zastupnica SDP-a Gordana Sobol.

Dodala je da Mandatno-imunitetno povjerenstvo zasjeda u srijedu i da će predložiti dopunu jer je stigla neopoziva ostavka Vladimira Šeksa na zastupničku dužnost. Vjeruje da će MIP to prihvatiti, a kada će mu prestati mandat, to ovisi o tome kada će glasovati Hrvatski sabor. 'Očekujem da to bude 30. travnja, što znači da mu tada prestaje zastupnički mandat', pojasnila je.