svetište vepric

Za hodočasnike kod Makarske izgrađen most preko Jadranske magistrale

01.09.2021 u 20:30

Bionic
Reading

U Vepricu, svetištu kod Makarske, izgrađen je pješački most preko Jadranske magistrale za hodočasnike koji će ubuduće prelaziti preko njega, a ne preko ceste, što je uzrokovalo zastoje u prometu, izvijestila je u srijedu Splitsko- makarska nadbiskupija

"Da ne bi netko poginuo na toj cesti, Prometna policija Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je inicijativu kojoj su se pridružili vepričko svetište, Splitsko-makarska nadbiskupija, Grad Makarska i Hrvatske ceste, koje su nakon prikupljene dokumentacije, sredstava i natječaja napravile taj most", rekao je upravitelj tog svetišta don Mijo Šurlin.

Podsjetio je da su se na mjestu na kojem je sada most događale prometne nesreće u kojima su pješake dok su prelazili magistralu udarali automobili. Kako je rekao, epidemija koronavirusa usporila je izgradnju mosta nakon što su radovi počeli u svibnju ove godine, ali oni su završeni prije svetkovine Male Gospe.

"Ove godine hodočasnici za Malu Gospu neće trebati uz pratnju policije i redara prelaziti cestu i zaustavljati promet, nego će se prijelaz odvijati preko mosta“, istaknuo je don Mijo Šurlin.

Most se sastoji od dva potpornja izgrađena od betona koji su obloženi kamenom. Na te potpornje postavljena je metalna konstrukcija duga 25 metara. Sa strane Svetišta izgrađeno je dizalo jer se za starije osobe i invalide nije mogla napraviti rampa s potrebnim nagibom. S druge strane napravljena je rampa s nekoliko lomova da se s platoa može doći do razine mosta te tu nije bilo potrebno dizalo, stoji u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Podsjećaju kako je slovenski redovnik i umjetnik Marko Ivan Rupnik i njegov „Centro Alleti“ prošle godine u blagovaonici Vepricu naslikao seriju freski od osam prizora. "Ove ju je godine završio s još dva prizora i uvodnom pločom s natpisom iz Svetoga pisma iz Poslanice Kološanima: 'Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno' (Kol 1,16).

Freske označavaju smisao blagovanja i prinosa te odnosa čovjeka s Bogom i Boga s čovjekom", priopćili su iz Splitsko-makarske nadbiskupije.