katolička crkva

Papa Franjo uskoro u posjet Grčkoj, Cipru i Malti

01.09.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Papa Franjo najavio je da će uskoro posjetiti Grčku, Cipar i Maltu u intervju za španjolski radio Cope objavljen u srijedu u kojem je podsjetio da u svome pontifikatu prednost pri posjetu daje malenim katoličkim zajednicama

"Sada je na redu Slovačka, zatim Cipar, Grčka i Malta", rekao je Sveti Otac i ponovio da prednost, kad je riječ o pastoralnom pohodu, daje manjim europskim zemljama od početka svog pontifikata 2013.

Na pitanje planira li posjetiti Španjolsku 2022. godine u svetoj godini Sv. Jakova od Compostele, argentinski Papa nije isključio tu mogućnost, ali je istaknuo da to neće biti državnički posjet.

Podsjetio je da je tako boravio u Strasbourgu gdje se obratio zastupnicima Europskog parlamenta.

"Bio sam u Strasbourgu, ali nisam bio u službenom posjetu Francuskoj. U Strasbourg samo stigao zbog Europske unije. Ako dođem u Santiago, tada idem u Santiago, ali ne u Španjolsku, da budem jasan", rekao je.

Franjo, koji je odabrao u svome poslanju pohoditi "periferiju", a to znači manje katoličke zajednice, no koje gorljivo čuvaju svoju vjeru, podsjetio je da je za svoje prvo putovanje u Europi odabrao Albaniju.

"Prvo je bila Albanija, a zatim druge manje zemlje. Želio sam tu opciju: krenuti prema malenim zemljama", rekao je.

Papa će Slovačku posjetiti od 12. do 15. rujna, a pola dana boravit će u Budimpešti gdje će predvoditi misu kojom će završiti 52. Međunarodni euharistijski kongres.

Predviđeno je da se u Budimpešti sastane s predsjednikom Janosom Anderom i premijerom Viktorom Orbanom.

Na pitanje što bi volio poručiti Viktoru Orbanu koji u pitanjima migracija stoji posve nasuprot Papinim stajalištima, Franjo je izbjegao odgovor kazavši da još ne zna hoće li se s njime susresti, ali zna da će ga vlasti primiti.

Ipak je podsjetio da svoje susrete s političarima održava bez "prethodnih pisanih bilježaka" te da ih "gleda u oči".