SRAMEŽLJIVA POTPORA

U Beču se cijepe u katedrali i ispred džamija, na cijepljenje pozivaju papa i ruski mitropolit. Kad će cjepivo stići u hrvatske vjerske objekte?

22.08.2021 u 07:50

Bionic
Reading

Za razliku od vjerskih zajednica u Hrvatskoj, koje prilično sramežljivo zagovaraju cijepljenje ili ga uopće ne zagovaraju, velik broj čelnika vjerskih zajednica u Europi otvoreno se angažirao u propagiranju cijepljenja svojoj pastvi. Najdalje u tome otišli su u Beču, u kojem su se sve vjerske zajednice uključile u program gradskih vlasti koje organiziraju cijepljenje u samim vjerskim objektima ili ispred njih

Grad Beč je naime prošlog tjedna u suradnji s Katoličkom crkvom u Austriji započeo cijepljenje u bečkoj prvostolnici - katedrali sv. Stjepana.

Kako nam je potvrdio Mario Dujaković, glasnogovornik bečkog pročelnika za zdravstvo Petera Hackera, već prvog vikenda u najvećoj i najpopularnijoj bečkoj crkvi cijepljeno je 589 građana, a cijepljenje će se odvijati sve do 3. listopada, od četvrtka do nedjelje u periodu od 10 do 21 sat.

Vjernici su primili cjepivo Johnson&Johnson, što uz imunitet omogućava da koriste blagodati covid-putovnice već nakon jedne doze.

  • +2
Cijepljenje u bečkoj katedrali sv. Stjepana Izvor: Profimedia / Autor: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Nakon Katoličke crkve u akciju cijepljenja bez zadrške su se uključile druge vjerske zajednice. Tako je u petak ispred sjedišta Tursko-islamske unije u bečkom naselju Favoriten, poznatom po velikom broju pripadnika islamske zajednice, održano prvo javno cijepljenje u autobusu javnog poduzeća Wiener Linien, a taj događaj uveličao je i bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Kako javlja Kurier, tjedan kasnije autobus za cijepljenje parkirat će se ispred najveće austrijske džamije, kod Islamskog centra u naselju Floridsdorf.

Predsjednik Islamske zajednice Austrije (IGGÖ) Ümit Vural osobno se uključio u kampanju za cijepljenje, poslavši videoporuku vjernicima u kojoj im preporučuje da se cijepe. Za cijepljenje je potrebna jedino osobna iskaznica, a na cijepne punktove može se doći u bilo koje vrijeme unutar raspoloživih termina, bez najave.

Uz podršku grada, cijepljenje je već provedeno u institucijama Izraelske vjerske zajednice, a nedavno je obavljeno i u jednom hramu Sikha.

  • +2
Muškarac u Sinju poveo procesiju povodom Velike Gospe iako je ona zabranjena zbog koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Podsjetimo: Hrvatska biskupska konferencija zasad nije, a ako je vjerovati glasnogovorniku Zvonimiru Anciću, niti ne planira pozvati vjernike na cijepljenje. Hoće li po tom pitanju išta promijeniti sastanak između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića održan u četvrtak u Zadru, tek ćemo vidjeti.

Informativna katolička agencija objavila je tek jedno šturo priopćenje sa sastanka kardinala Josipa Bozanića i zamjenice ravnatelja HZJZ-a Ivane Pavić Šimetin, u kojemu stoji da su se sugovornici 'složili o važnosti jačanja odgovornosti svih dionika hrvatskoga društva kako bi se dostupnim preventivnim mjerama, posebno cijepljenjem, što prije suzbila pandemija koja nas je pogodila u posljednje vrijeme'. Kardinal je, kaže se dalje, posebno naglasio da se Crkva, poštujući slobodu svakoga građanina, želi ravnati znanstvenim dostignućima te smjernicama Svete Stolice i primjerom pape Franje.

  • +4
Papa Franjo često govori o pandemiji koronavirusa Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT

No dok papa Franjo otvoreno poziva na cijepljenje, a njegove apele prisnažuju još neki čelnici katoličkih crkava poput poljske, kad je riječ o hrvatskim vjerskim poglavarima - otvorenu podršku cijepljenju čuli smo tek od riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, po mnogo čemu progresivnijeg od ostatka hrvatskog svećenstva. Nasuprot tome, od početka pandemije zabilježeni su brojni incidenti 'slobodnih strijelaca' među svećenstvom koji su odbijali držati mise po epidemiološkim pravilima ili na otvorenom.

  • +16
Pripreme za Uskrs u pravoslavnom svijetu Izvor: EPA / Autor: VASSIL DONEV

Niti pravoslavni vjernici u Hrvatskoj u javnosti nisu mogli čuti nedvosmislen javni poziv na cijepljenje, na tragu apela ruskog mitropolita Ilariona koji je poručio da 'oni koji odbijaju cijepljenje čine grijeh za koji će se morati iskupljivati do kraja života'. Patrijarh Porfirije tek je nekoliko puta neodređeno apelirao na vjernike da slijede savjete medicinskih djelatnika, što je ipak nekakav napredak nakon što su i njegov prethodnik Irinej i mitropolit crnogorski Amfilohije preminuli od posljedica koronavirusa te do posljednjeg dana odbijali zdravstvenu preporuku da se pričest za sve vjernike tijekom epidemije ne vrši iz iste žlice.

  • +17
Zagreb: Muslimani slave Ramazanski bajram Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najkonkretniji poziv na cijepljenje vjernicima u Hrvatskoj stigao je pripadnicima islamske zajednice, čiji je muftija Aziz ef. Hasanović, kako podsjeća agencija Anadolu, u propovijedi povodom Kurban-bajrama u zagrebačkoj džamiji poručio: 'Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge, ali i ugroziti normalno funkcioniranje zajednice i društva, kao što je neodgovorno ignorirati apele struke za očuvanje okoliša koje direktno utječe na klimatske promjene. Znanost i struku treba cijeniti i poštovati.'

Nije teško zaključiti to da u srži vjerskog nauka leže konzervativnost i određeni otpor znanosti, no posljednja poruka ipak daje nadu da bismo možda već do kraja ove godine cijepne punktove mogli ugledati i u hrvatskim vjerskim institucijama.