SAMO JE EU SPASITI MOŽE

Za bolnicu čijim dvorištem prolazi granica sa Srbijom 3 milijuna eura?

13.01.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Tri milijuna eura procjenjuje se da bi koštala obnova kompleksa bolnice Principovac kod Iloka, zdravstvene ustanove koja se doslovce nalazi u dvije države jer kroz njezino dvorište prolazi – državna granica Hrvatske i Srbije

Inicijalni pregovori o projektu, čiju bi realizaciju prema prvim zamislima financirale Hrvatska, Srbija i Europska unija, počeli su još 2009. godine, no unatoč željama da se projekt i ostvari u idućih nekoliko godina, čini se da valja premostiti niz prepreka. Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun kaže, naime, kako je cijela priča oko bolnice Principovac 'još u povojima'. Dragun je u gradskoj vijećnici Iloka u prosincu prošle godine bio i domaćin radnog sastanka s temom revitalizacije i obnove spomenute bolnice, o čemu su tada razgovarali predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

'Teško je to izvedivo s obzirom na to da se bolnica nalazi na dvije strane, hrvatskoj i srbijanskoj. Stoga je upitno kako obnovu cijelog kompleksa podvesti pod jedan projekt', kazuje za Glas Slavonije gradonačelnik Iloka i ukazuje na kompliciranost provedbe zamisli da bolnica u dvije države opet bude jedinstvena institucija.

'Traži se model kako razriješiti tu situaciju. Svaka strana, u Hrvatskoj i Srbiji, pozabavit će se tom problematikom u vlastitoj državi pa ćemo dalje vidjeti što i kako', dodaje Dragun.

Pojašnjava i kako se s konkretnom 'papirologijom' još nije ni počelo jer se, ponovit će još jednom, cijela priča oko obnove bolnice na samoj državnoj granici 'i dalje proučava' u svjetlu zamisli da kompleks, iako na teritoriju dviju država, ostane jedna institucija. K tome, jedini način da se u konačnici i realizira obnova bolnice jest kandidiranje gotovog projekta prema fondovima EU-a.

'Zajedno s partnerima iz Srbije pokušat ćemo za obnovu dobiti novac iz fondova EU-a. Bolnica je do rata kvalitetno radila, a danas postoji obostrani interes da taj projekt ponovno zaživi. Bio bi to još jedan sadržaj na području Vukovarsko-srijemske županije koji bi donio i nova radna mjesta', rekao je novinarima, nakon prosinačkog sastanka u Iloku, vukovarsko-srijemski dožupan Đorđe Ćurčić.

Srbijanska strana zainteresirana je za obnovu bolnice Principovac kad bi je se formiralo kao rehabilitacijski centar za liječenje od bolesti ovisnosti.