epicentar pandemije

Wuhan: Broj mrtvih od koronavirusa je 50 posto veći

17.04.2020 u 08:24

Bionic
Reading

Grad Wuhan, prvotni epicentar globalne pandemije koronavirusa, priopćio je da je broj mrtvih od covida-19 veći nego što se prvotno mislilo te da je preminulo još 1290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3869

Vlasti pokrajine Hubei u kojoj je Wuhan priopćile su da je broj mrtvih revidiran zbog kasnih izvješća medicinskih ustanova i zbog činjenice da je dio oboljelih od covida-19 umro kod kuće dok su bolnice bile preopterećene u ranim fazamam epidemije.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Wuhanu povećan je za 325 na 50.333, navode vlasti.

Prilikom objave ispravljenih podataka gradski dužnosnici su ustvrdili da nije bilo zataškavanja stvarnih brojki.

Jedanaest milijuna stanovnika Wuhana provelo je 11 tjedana u strogoj karanteni koja je ukinuta tek nedavno.

Revidirani broj je objavljen u vrijeme kada su su u inozemstvu počeli dovoditi u pitanje točnost kineskih podataka vezano uz koronavirus, a svoje sumnje su izrazili i kineski građani.

  • +12
Wuhan nakon ublažavanja mjera Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj se se priklonila kineskim stajalištima.

Svoje rezerve iznio je i London, a u četvrtak mu se pridružio i Pariz kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".