PROTIV PSEUDOZNANOSTI

Wikipedijino NE šarlatanima i alternativcima!

31.03.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Suutemeljitelj Wikipedije Jimmy Wales odbacio je prošli tjedan inicijativu da se na internetskoj enciklopediji olakša objavljivanje pseudoznanstvenih tekstova o područjima kao što su paranormalno te holistička i alternativna medicina, primjerice energetska medicina, energetska psihologija, akupresura Tapas, terapije misaonim poljima, liječenje tehnikama emocionalne slobode i slično

Peticiju Change.org pokrenula je udruga pobornika alternativne i holističke medicine The Association for Comprehensive Energy Psychology, a u akciju su se uključila i neka poznata imena poput promotora ajurvedske medicine Deepaka Chopre i kontroverznog biologa teoretičara 'morfogenetskih polja' Ruperta Sheldrakea.

No Wales ih je sve glatko odbio, izjavivši da će web-stranica nastavljati prihvaćati isključivo vjerodostojne materijale za koje postoje kvalitetni, znanstveno utemeljeni dokazi.

'Sigurno se šalite. Svatko tko je potpisao ovu peticiju trebao bi ponovno provjeriti svoje pretpostavke i bolje promisliti o tome što znači biti pošten, vjerodostojan i istinoljubiv', napisao je Wales. 'Politika Wikipedije u ovome je ispravna i upravo onakva kakva treba biti. Ako svoj rad možete objaviti u respektabilnim znanstvenim časopisima, odnosno ako za njega možete predstaviti dokaze kroz ponovljive znanstvene eksperimente, onda će ga Wikipedia na odgovarajući način pokriti. Nećemo se praviti da je rad šarlatanskih luđaka jednak pravom znanstvenom diskursu.'

Poseban trn u oku alternativaca u posljednje je vrijeme bila Guerrilla Skepticism on Wikipedia, skupina koju je osnovala aktivistica Susan Gerbic. Kao što piše na stranici skupine, misija im je da povećaju kvalitetu i kvantitetu skeptičkih sadržaja na Wikipediji uz pomoć vjerodostojnih citata te da uklone nepotvrđene tvrdnje paranormalnih i pseudoznanstvenih stranica. 'Zašto? Zato što su dokazi cool', ističu predstavnici skupine. Ukratko, agenda gerile je da su za sve izuzetne tvrdnje potrebni izuzetni dokazi.

Uspjesi koje su ostvarili tijekom prošle godine naljutili su mnoge promotore paranormalnog i alternativne medicine kao i njihove sljedbenike koji su konačno odlučili sastaviti svoju prosvjednu peticiju i potpisanu poslati ključnim ljudima Wikipedije.

U njoj autori ističu da su informacije o holističkom pristupu liječenju pristrane, neistinite i zastarjele što ima ozbiljne posljedice za ljude koji pate tjelesno i psihički, a mogli bi imati koristi od alternativnih tehnika koje su, kako tvrde, pomogle mnogima.

U završnici peticije autori upozoravaju da neće donirati sredstva Wikipediji sve dok se situacija ne promijeni.

No Wales očito nije bio impresioniran ucjenom.

Poznati hrvatski kritičar pseudoznanosti, voditelj HRT-ove znanstvene emisije Treći element i fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Ceci kaže da u potpunosti podržava odluku Jimmyja Walesa.

'Wikipedija je postala respektabilan izvor vrlo kvalitetnih informacija pa je logično da se s nje uklanjaju neutemeljene besmislice', kaže Ceci.

'Nekritičkim iznošenjem pseudoznanstvenih tvrdnji na Wikipediji, ali i drugdje u javnom prostoru, vara se ljude. A te prevare nisu bezazlene jer se često tiču našeg zdravlja i zdravlja onih koji su nam najvažniji. Uglavnom, ukoliko primijetite da često koristite Wikipediju, možda ne bi bilo loše poslati im i neku kunu. Ja sam to baš neki dan napravio, i drago mi je da nisam pogriješio', zaključuje Ceci.