ZBOG INVAZIJE

WHO zatvara regionalni ured u Rusiji

15.05.2023 u 21:14

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak rekla da su njene članice u Europi izglasale zatvaranje regionalnog ureda u Moskvi, do čega je došlo nakon prošlogodišnje ruske invaziju na Ukrajinu

Države članice WHO-a u Europi od prošle godine razmišljaju o preseljenju Europskog ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti izvan Rusije. Rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Odluka je prihvaćena potrebnom većinom na posebnom sastanku europskog ureda WHO-a u ponedjeljak, rekla je agencija Ujedinjenih naroda u e-mailu. Ured će se preseliti u danski glavni grad Kopenhagen do 1. siječnja 2024, stoji u odluci. Tadžikistan, saveznik Rusije, na istom je sastanku tražio da se ured premjesti tamo umjesto u Dansku, no većina država članica je glasala protiv.

Diplomati su ranije za Reuters rekli da je zatvaranje ureda u Moskvi zamišljeno kao politički korak kojim bi se pomoglo naporima zapada da se izolira Rusiju i ne očekuje se da će imati zdravstvene posljedice za Rusiju ili svjetsku zdravstvenu politiku.

Nezarazne bolesti poput dijabetesa i raka su glavni uzroci smrti u europskoj regiji WHO-a, koja uključuje 53 zemlje.