iznenađenje na izborima

Uz pomoć piva i gej brakova: Tko su mladi koji su uzrokovali politički potres na Tajlandu

15.05.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Politički potres pogodio je Tajland - tako su mnogi analitičari komentirali preliminarne rezultate jučerašnjih izbora u toj državi. Pobjedu na parlamentarnim izborima odnijeli su mladi političari koji se bore protiv vladajućeg trokuta vojske, monarha i bogatih, ali i za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju tržišta alkohola

Demilitarizacija, demonopolizacija i decentralizacija – bila je to glavna mantra pobjednika na tajlandskim izborima. Tajlanđani su nakon desetljeća duge vojne vladavine na jučerašnjim izborima s najviše glasova podržali progresivnu stranku mladih političara Move Forward (MFP), a ona zaziva radikalne promjene. Bio je to okršaj mladog naraštaja političara koji žele modernizaciju konzervativnog establišmenta s premijerom Prayutom Chan-o-chaom na čelu.

Novi vjetrovi pušu na Tajlandu, barem ako je suditi po jučerašnjim izbornim rezultatima. Stranka Move Forward, koju mahom čine mladi ljudi željni potpunog zaokreta političkog kursa, pretekla je čak i favorite prema predizbornim anketama – oporbenu prodemokratsku stranku Pheu Thai, predvođenu kćerkom Thaksina Shinawatre, bivšeg premijera i milijardera koji se nalazi u egzilu. Pheu Thai zasad ima nekoliko zastupničkih mjesta manje od pobjednika, stranke MFP koja je osvojila više od 150 mjesta u Donjem domu parlamenta (od ukupno 500).

Mladi Tajlanđani, koji čine gotovo polovicu biračkog tijela od 52 milijuna ljudi, pokazali su da nisu zadovoljni dosadašnjom vladajućom strankom Ujedinjenih tajlandskih naroda - predvođenoj bivšim vojnim zapovjednikom Prayutom, a koji je 2014. preuzeo vlast državnim udarom - pa je završila tek na trećem mjestu.

  • +6
Stranka Move Forward Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dvije oporbene stranke koje su zasjale na ovogodišnjim parlamentarnim izborima će, kako stvari stoje, koalirati. Neće ih uspjeti omesti ni 250 članova Senata koje je imenovala Prayutova hunta, a koji prema tamošnjem zakonu pored 500 novoizabranih zastupnika Donjeg doma odlučuju o izboru premijera. Pomoću glasova Senata kontroverzni Prayut je 2019. i došao na mjesto premijera, no Senat ovaj put neće moći pomrsiti planove pravim pobjednicima na izborima.

Šef pobjedničkog MFP-a, političar i biznismen Pita Limjaroenrat planira okupiti pet stranaka u vladajućoj koaliciji, čime će osigurati većinu od 309 zastupničkih mjesta te time u potpunosti smanjiti moć Senata. S ovakvom većinom otvoren mu je put i za zakonske izmjene obećane u predizbornoj kampanji. Iako se Pita dosad pokazao kao sposoban parlamentarni zastupnik, ne zna se kako će se snaći unutar vladajuće koalicije.

Stranka Move Forward utemeljena je 2014. kao reakcija na vojnu huntu koja je vladala Tajlandom do 2019. Nakon velikih studentskih prosvjeda 2020., na kojima je prvi put otvoreno kritizirana monarhija, zbog čega su uhićene stotine ljudi, među kojima i maloljetnici, pridružuje joj se 55 članova stranke Future Forward, koju je tamošnji sud prisilno ugasio nakon dvije godine postojanja i otvorenog kritiziranja vojne vlasti. No gušenje prosvjeda dalo je samo vjetar u leđa MFP-u, čiji su pojedini članovi predvodili prosvjed.

Ova progresivna stranka lijevog centra prije svega želi smanjiti utjecaj vojske na tajlandsku politiku. Bore se i za legalizaciju istospolnih brakova, ekonomsku jednakost i reformu monarhije. Pita, 42-godišnjak s diplomom Harvarda, poslije objave izbornih rezultata rekao je da je prije svega njegov prioritet izmjena zakona o tzv. lèse-majesté, prema se kojem javna uvreda monarhije i njezinih članova kažnjava zatvorskom kaznom do 15 godina.

Jedan od članova MFP-a i suosnivač ugašene stranke Future Forward je i narodni heroj Taopiphop Limjittakorn, poznatiji kao Tao. On još je kao student prava 2017. godine završio u zatvoru jer je proizveo svoje pivo prema uputama s YouTubea. Zakon o proizvodnji piva u Tajlandu na snazi je od 1950., a prema njemu licenciju za proizvodnju i prodaju mogu imati samo one pivovare koje godišnje skuhaju najmanje 7,5 milijuna litara piva.

Time je u potpunosti onemogućen rad novih i mladih igrača na tržištu, a monopolisti su zaštićeni. To u praksi znači da se piju samo tri vrste piva: Singha, Chang i Leo, a obitelji u čijem su vlasništvu jedne su od najbogatijih na Tajlandu.

Tao je nakon što je izašao iz zatvora postao narodni heroj, a njegova borba za reformu prastarog zakona o proizvodnji piva prerasla je u 'Progresivni zakon o alkoholu' te će on u novoj vladajućoj konstelaciji možda i ugledati svjetlo dana.