veliki porast zaraženih

WHO upozorava da bi Afrika mogla biti sljedeće žarište pandemije

17.04.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Afrika bi mogla postati novo žarište pandemije koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi BBC u petak

Prošli tjedan zabilježen je veliki porast broja zaraženih novim koronavirusom.

Dosad je bilo gotovo 1000 smrti i više od 18 tisuća slučajeva zaraze diljem Afrike, iako su ove stope mnogo niže od onih u Europi ili SAD-u.

WHO kaže da se čini da se virus širi dalje od afričkih glavnih gradova.

Također je istaknuto da kontinent nema dovoljno respiratora u borbi s pandemijom.

Direktorica WHO-a za Afriku, Dr. Matshidiso Moeti, rekla je BBC-ju da je organizacija svjedočila širenju virusa od glavnih gradova prema "unutrašnjosti" u Južnoafričkoj Republici, Nigeriji, Obali Bjelokosti, Kamerunu i Gani.

Rekla je da se fokusiraju na prevenciju radije nego na liječenje virusa jer afričke zemlje nemaju kapacitet za liječenje velikog broja pacijenata.

"Želimo minimalizirati broj ljudi kojima će biti nužno potrebna medicinska pomoć i intenzivna skrb, jer znamo da ovi tipovi ustanova nisu dostatni u većini afričkih zemalja", rekla je.

"Moram reći da je problem respiratora jedan od najvećih izazova s kojima se zemlje nose."

Za pacijente oboljele od covida-19, pristup respiratorima može biti pitanje života i smrti.

Također se strahuje da bi se zaraza mogla ubrzano proširiti u prenapučena područja gdje je nemoguće prakticirati socijalno distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.