covid-19

UN: Zemljama u razvoju treba 2,5 bilijuna dolara protiv epidemije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 19:02
  • Objavljeno 30.03.2020 u 19:02
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: AFP / AFP / Profimedia / Autor: N. N.

Zemlje u razvoju trebat će ove godine 2,5 bilijuna dolara pomoći da ublaže gospodarsku krizu prouzročenu pandemijom koronavirusa, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija

Njihova gospodarstva pretrpjet će "goleme" štete zbog velikog odljeva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posljedica pada cijena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak bit će teži od onoga koji je izazvala financijska kriza 2008, navodi se u izvješću.

Zato je potrebno bilijun dolara ubrizgati u gotovini te još bilijun dolara pomoći ostvariti kroz otpis dugova, stoji u dokumentu koji je izradila Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Dodatnih 500 milijuna dolara bit će potrebno za hitne zdravstvene službe i srodne programe, navodi se u izvješću.

Države subsaharske Afrike bit će najteže pogođene kao i neke druge zemlje poput Pakistana i Argentine, kazao je Richard Kozul-Wright, direktor za strategije globalizacije i razvoja u UNCTAD-u.

"Bit će zbilja gadno", rekao je i upozorio na "zastrašujuću kombinaciju" faktora kakvi su rast dugova, potencijalna deflacijska spirala i velika zdravstvena kriza.

"Međunarodne ustanove moraju vrlo, vrlo ozbiljno uzeti na znanje ove prijedloge jer je to jedini način da spriječimo štetu koja već nastaje i koja će se pogoršavati", dodao je.

Kozul-Wright procjenjuje da će koronavirus izazvati deficit od 2 do 3 bilijuna dolara ove te iduće godine i dodaje da je ta procjena konzervativna.

Kao rani znak tog razornog učinka navodi da se iz glavnih gospodarstava u usponu odlilo 59 milijarda dolara od veljače do ožujka. To je daleko više od 26,7 milijarda dolara koliko se odlilo odmah po izbijanju financijske krize 2008.

UNCTAD svrstava oko 170 država u kategoriju zemalja u razvoju.

Čelnici skupine najvećih gospodarstava (G7) obećali su u četvrtak ubrizgati više od 5 bilijuna dolara u globalnu ekonomiju kako bi ograničili gubitak radnih mjesta i plaća izazvanih epidemijom koronavirusa te učiniti "sve što je moguće kako bi prevladali pandemiju".

Brojke iznesene u izvješću pod naslovom "Covid-19, šok za zemlje u razvoju" odražavaju ranije procjene koje je iznio Međunarodni monetarni fond.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!