plimni val

WHO: Prijetnja omikrona i dalje visoka u istočnoj Europi

15.02.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Novi val omikron varijante koronavirusa širi se prema istoku Europe, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak pozivajući vlade da pojačaju programe cijepljenja i druge mjere

U protekla dva tjedna, broj zaraženih više je nego udvostručen u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini, upozorio je regionalni direktor Hans Kluge u izjavi.

Te je komentare iznio u razdoblju kad je nekoliko europskih država, uključujući Češku i Poljsku, najavilo da će ukinuti covid mjere bude li i dalje padao broj zaraženih.

WHO je međutim naglasio da su mjere poput brzog testiranja i nošenja maski kontinuirano potrebne te dodao da je dosad na europskom prostoru registrirano više od 165 milijuna zaraženih covidom, uz 25.000 smrtnih slučajeva protekli tjedan.

"Suočeni s plimnim valom omikrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja covida-19", upozorava Kluge.

On je pozvao vlade da ispitaju koji su lokalni razlozi niskih stopa cijepljenja. Protiv covida-19 potpuno je cijepljeno manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.