lažne informacije

WHO optužuje tvrtke za neetički marketing u prodaji mlijeka za bebe

23.02.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF optužuju tvrtke koje proizvode adaptirano mlijeko za bebe za neetičku marketinšku praksu kojom ciljaju na trudnice i mlade majke, u studiji objavljenoj u srijedu

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara.

Dok su se stope dojenja neznatno povećale u posljednjih 20 godina, prihodi proizvođača adaptiranog mlijeka gotovo su se udvostručili u istom vremenskom okviru.

Riječ je o šest velikih tvrtki čija je praksa slična, rekao je za dpa Nigel Rollins, iz odjela WHO-a odgovornog za zdravlje majki i djece, ne navodeći pojedinačno koje su to tvrtke.

Samo je 25 zemalja uvelike primijenilo kodeks ponašanja iz 1981. o marketingu dječje hrane, izvijestila je WHO 2020.

U izvješću se navodi da su tvrtke pokrenule grupe za majke na društvenim mrežama ili su se infiltrirale u već postojeće kako bi promovirale 'formule' za bebe.

Zdravstvenim radnicima davale su sumnjive informacije na konferencijama ili u brošurama, koje su zatim prosljeđivale majkama.

Te lažne informacije uključivale su tvrdnje da bebe dulje spavaju ako piju adaptirano mlijeko, da majčino mlijeko s vremenom gubi na kvaliteti i da bi određeni proizvodi mogli spriječiti alergije.

Prema WHO-u, postoje doživotne prednosti dojenja u prvim mjesecima života, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa – kao i smanjenje rizika od raka dojke kod majki.