zdravstvena kriza

Tedros: Treba jačati WHO kako bi se ojačala globalna zdravstvena sigurnost

17.02.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Napori za jačanje globalne zdravstvene sigurnosti u budućoj zdravstvenoj krizi uspjet će samo ako se osnaži i uloga Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je u četvrtak šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros se video vezom uključio na sastanak skupine G20 u indonezijskoj prijestolnici i odgovarao na prijedloge za osnivanje zasebnog globalnog zdravstvenog fonda čiji bi zadatak bio isporuka sredstava za hitne slučajeve, cjepiva i druge medicinske potrebe.

"Jasno je da u središtu ove arhitekture svijetu treba snažna i održivo financirana Svjetska zdravstvena organizacija...sa svojim jedinstvenim mandatom, jedinstvenom tehničkom ekspertizom i jedinstvenim globalnim legitimitetom", rekao je Tedros.

"Svaki napori za poboljšanje upravljanja, sustava i financiranja globalne zdravstvene sigurnosti mogu biti uspješni samo ako osnaže i ulogu WHO-a", rekao je.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je na raspravi da "WHO mora ostati u središtu globalne zdravstvene arhitekture", ali je dodao da "moramo još više raditi na stvaranju snažnije arhitekture zdravstvenih politika".

Indonezija je ove godine domaćin skupine G20, a ministar zdravstva te zemlje prošlog se tjedna zapitao je li WHO u najboljoj poziciji da prikupi kapital za globalni zdravstveni fond koji će biti zadužen za isporuku hitne pomoći, uključujući sredstva, cjepiva i dijagnostiku tijekom budućih pandemija.

Indonezijski ministar zdravstva rekao je stranim novinarima da su zemlje, prema sadašnjem sustavu, "u osnovi same" kad je potrebno osigurati cjepiva i vitalne medicinske potrepštine.

Sjedinjene Države, najveći donator WHO-a, također se zalažu za zasebni fond koji bi izravno kontrolirali donatori, a njime bi se financirala prevencija i upravljanje zdravstvenim krizama.

Jačanje globalne zdravstvene arhitekture jedan je od prioriteta Indonezije, predsjedateljice skupinom G20, rekli su predsjednik Joko Widodo i ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin.