KATASTROFA SVE VJEROJATNIJA

Vulkan Fuji prijeti najjačom erupcijom od 1707. godine!

07.09.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Svega stotinjak kilometara od Tokija, glavnog grada Japana, najvećeg metropolitskog područja na svijetu sa 35 milijuna žitelja, ekstremni pritisak u planini-vulkanu Fuji prijeti najvećom erupcijom od 1707. godine

Znanstvenici ne preciziraju termin erupcije, ali upozoravaju da bi se to moglo dogoditi 'u idućih nekoliko godina'. Stoga se do 2014. godine planiraju testne evakucije stotina tisuća ljudi.

Najnovija očitavanja koja je nedavno objavio Nacionalni Institut za geologiju i katastrofe bilježe tlak od 1,6 megapaskala, što je skoro 16 puta više od razine koja je, kako javlja britanski Wired, dovoljna da pokrene erupciju lave.

O erupciji jednog od najvećih aktivnih vulkana na svijetu govori se već desetak godina, nakon što su početkom vijeka u regiji ispod Fujija zabilježene serije blažih potresa. Proces je ubrzao prošlogodišnji tsunami i kasniji potres od 6,4 magnitude po Richteru. Tektonske promjene iz 2011. godine povećale su pritisak na tzv. komoru magme i stvorile pukotinu u Zemljinoj kori.

U regijama Tokai, Tonankai i Nankai predviđaju se simultani potresi koji bi mogli isprovocirati erupciju Fujija, koji je ujedno najveća planina na otoku Honšu i u cijelome Japanu. Prema najgorim procjenama koje, pozivajući se na niz japanskih studija, navodi Wired, ugroženi su životi više od 300 tisuća ljudi.

Erupcija Fujija 1707. godine prouzročila je smrt oko 20 tisuća ljudi.