mural ratka mladića

Vulin: Policija nije dopustila da se Picula i društvo naslađuju slikama krvavih srpskih glava

11.11.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u četvrtak je, u povodu napetosti koje već tri dana traju u Srbiji zbog pokušaja nevladinih organizacija da prebojaju mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, pozvao da se nastave napori na pomirenju i očuvanju dobrosusjedstva

„Kao izvjestitelj EP-a za Srbiju, pozivam Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana da nastave s naporima za pomirenje i jačanje dobrosusjedskih odnosa na svim razinama“, naveo je Bilčik.

Policija u civilu privela je u utorak u Beogradu aktivistice za ljudska prava Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović nakon što su bacile nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću na jednoj zgradi u Beogradu, poslije najave više nevladinih udruga da će prebojati mural i odluke policije da zabrani skup iz "sigurnosnih razloga".

Iste večeri održan je prosvjed podrške aktivisticama i pokušaj skupine od tristotinjak pripadnika nevladinih organizacija i civilnog društva da ponovno dođu do murala, što je policija spriječila s tri kordona policajaca.

Tijekom noći moral je ipak prebojan, a Đorđe Žujović, član Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića, koji je potvrdio da zalio bojom lik Ratka Mladića, objasnio je to kao "čin normalnog čovjeka".

No, već tijekom dana skupina mladića, za koje mediji tvrde da su pripadnici i pristaše navijačkih i desničarskih skupina, skinuli su boju i nastavili stražariti pored murala.

Beogradski mediji navode da je grupa eurozastupnika u zajedničkom priopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, što su i Vučić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vučić odlučno nijekali, inzistirajući na tumačenju da je policija čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane.

Eurozastupnici su ocijenili kao "neprihvatljivo" da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Uništen mural Ratka Mladića Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel

Priopćenje je zajednički objavilo devetero europarlamentaraca, a beogradski portal Nova.rs izvijestio je da su taj dokument ponudili i Vladimiru Bilčiku, ali ga je on odbio potpisati.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova je ocijenio da se zastupnici EP-a "u svojim zemljama pitaju malo, ali žele da ih u Srbiji pitaju za sve".

On je naglasio da "policija Srbije nije čuvala mural, ali jest čuvala javni red i mir", dodavši da "nije dopustila da se (član EP iz Hrvatske Tonino) Picula i društvo naslađuju slikama krvavih srpskih glava na ulicama Beograda".

"Dok Vučić vodi Srbiju i dok sam ja ministar policije čuvat ćemo javni red i mir, imovinu i čast svakog čovjeka u Srbiji i to nam europarlamentarci neće moći zabraniti" poručio je Vulin u pisanoj izjavi, ocijenivši da su zastupnici EP-a "u svom priopćenju iznijeli brojne laži i uvrede na račun Srbije i predsjednika Vučića"

Nevladine udruge, ustrajne da se mural ukloni, najavile su nove akcije i prosvjede.

sve osim nogometa