PRIVEDENA AKTIVISTICA

Prosvjed u srcu Beograda zbog murala Ratku Mladiću: 'Mi smo taoci jednog nenormalnog i bolesnog režima'

09.11.2021 u 23:14

Bionic
Reading

Nekoliko stotina ljudi okupilo se navečer u središtu Beograda na skupu podrške aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je ranije u utorak privedena pošto je bacila jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji su nevladine udruge kanile prebojiti, ali je policija njihov skup zabranila

Ćorović su grubo priveli policajci u civilu, ne legitimirajući se, a osim nje privedena je i aktivistica Jelena Jaćimović te su poslije saslušanja u policijskoj postaji puštene kasno u utorak popodne.

"Imali su kapuljače, u prvi mah pomislila sam da su desničari, navijači ili već netko iz tih skupina. Bili su grubi, nisu se legitimirali", rekla je večeras za Hinu Ćorović.

"Ovo je slika i prilika države u kojoj mi živimo", rekla je Ćorović i poručila da će "građanska Srbija ustrajati u prosvjedima dok taj sramni mural osuđenom ratnom zločincu ne bude uklonjen".

"Država čuva taj mural, a privodi dvije žene koje bace par jaja, a dvije žene koje bace par jaja budu tako brutalno privedene... Ova bruka danas i večeras lice je režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca. Mi smo taoci jednog nenormalnog i bolesnog režima", rekla je Ćorović.

Sudionici prosvjeda su, poslije skupa na trgu ispred Doma sindikata, krenuli u prosvjednu šetnju do murala, ali ih je na pedesetak metara od Murala u Njegoševoj ulici dočekao korodon policije opremljene za razbijanje demonstracija, a ubrzo potom iza njih je formiran i drugi kordon.

Izolirani između dva kordona, uz treći koji je bio postavljen nedaleko od murala Ratku Mladiću, prosvjednici su se u miru i pjevajući revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata, zadržali u Njegoševoj oko sat vremena.

Kad ih je jedan od organizatora prosvjeda pozvao da se raziđu i nastave prosvjede dok mural ne bude uklonjen, iza kordona se pojavila skupina od dvadesetak desničara koji su počeli vrijeđati i provocirati, skandirajući ime Ratka Mladića, pjevajući četničke pjesme i uzvikujući "ustaše, ustaše" i "Srebrenica nije genocid".

Prosvjednici su uzvratili povicima "fašisti, fašisti", a policija je reagirala okruživši skupinu desničara.

Incident je potrajao dvadesetak minuta dok se prosvjednici nisu razišli.

Vulin: Sačuvan javni red i mir

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se pojavio kad su se prosvjednici već razišli, izbjegao je dati izjavu medijima, uz kratku poruku da je "sačuvan javni red i mir".

"Slobodno se krećite gradom", rekao je Vulin koji je ranije, u obrazloženju zabrane najavljenog prebojavanja murala, poručio da dozvolu za okupljanje neće dobiti ni oni koji namjeravaju prebojati mural, ni oni koji ga hoće sačuvati.

Pozivanje nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Žena u crnom i drugih da dođu u Beograd "da bi se krečile fasade, licemjerno je, podlo i vođeno zlom namjerom", ustvrdio je Vulin.

Ranije danas MUP je, nakon što su mediji javili da policija nadzire i štiti mural s likom Ratka Mladića, priopćio da "policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir" i "kontrolira provođenje zabrane okupljanja", te da zbog toga "legitimira sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića".

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), kao inicijator uklanjanja murala, u otvorenom pismu poručila je poslije objave da je skup zabranjen kako odustaje od akcije jer "to više nije običan mural, već spomenik Mladiću, koji je podigao nepoznati autor, ali je stavljen pod zaštitu države Srbije rješenjem MUP-a, ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić".

To je, kako navodi YIHR, "logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja" od cijelog političkog i državnog aparata i "nedostatka hrabrosti i savjesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda".

Službeni Beograd odbija prihvatiti da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinjen genocid na Bošnjacima, unatoč presudi haškog suda i kojemu je zapovjednik snaga bosanskih Srba Ratko Mladić zbog ratnog zločina osuđen na doživotni zatvor, a presudu je potvrdilo sudsko vijeće 8. lipnja 2021. godine.