DAN NAKON VELIKOG PROSVJEDA

[FOTO/VIDEO] Mural Ratku Mladiću koji je čuvala policija uništen vapnom, autori se ekspresno vratili kako bi ga restaurirali

10.11.2021 u 13:35

Bionic
Reading

Mural posvećen osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću u Beogradu prebojan je noću na srijedu zbog bačenih jaja na oslikan lik, uhićene su dvije aktivistice za ljudska prava, a brojne građanske udruge održale su prosvjed koji je policija kontrolirala s tri kordona

Na mural je izlivena kanta bijele boje, a Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDS) potvrdio je za N1 da je on bacio vapno na njega. Međutim tijekom dana skupina muškaraca krenula je u novo oslikavanje murala, što se može i vidjeti na videu s Twittera koji je priložen niže u tekstu.

Aktivistica za ljudska prava Aida Ćorović u utorak je bila privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural oslikan na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u širem središtu Beograda.

Policija u civilu privela je i aktivisticu Jelenu Jaćimović, koja je također bacila jaja, a obje su poslije iskaza u policiji puštene i sinoć su se pojavile na prosvjedu organiziranom u središtu Beograda zbog njihova uhićenja.

Prosvjednici su potom u mirnoj šetnji krenuli prema muralu, ali ih je u Njegoševoj dočekao kordon policije, nakon čega je bio formiran još jedan kojim su izolirani, a treći kordon bio je postavljen nekoliko desetaka metara ispred murala u Njegoševoj.

Kad su se prosvjednici počeli razilaziti, skupina desničara izazvala je incident skandirajući ime Ratka Mladića, pjevajući četničke pjesme i uzvikujući 'ustaše, ustaše' te 'Srebrenica nije genocid' i uz provokacije i vrijeđanje sudionika prosvjeda koji su uzvraćali povicima 'fašisti, fašisti'.

Uništen mural Ratka Mladića Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel

Policija je reagirala okruživši skupinu desničara, a incident je potrajao dvadesetak minuta, dok se prosvjednici nisu razišli.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se pojavio kad su se prosvjednici već razišli, izbjegao je dati izjavu medijima uz kratku poruku da su 'sačuvani javni red i mir' i da se svi mogu slobodno kretati gradom.

Prethodno je, nakon poziva nevladinih udruga da se na Međunarodni dan borbe protiv fašizma preboji mural, policija zabranila skup, a Vulin je pozivanje nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Žena u crnom i drugih da dođu u Beograd ocijenio kao 'licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom'.

Ministarstvo unutarnjih poslova se za sada nije očitovalo o akciji prekrivanja murala bojom.

Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je u srijedu od međunarodne zajednice da se suprotstavi 'rastućem šovinizmu srpskih vlasti'.

U priopćenju Odbor je ukazao da sve brojnije šovinističke akcije, uključujući ovu zadnju s muralom Ratka Mladića, potvrđuju da se režim u Srbiji vratio na pozicije iz 1990-ih godina.

Odbor drži da su potezi američke administracije, prije svega pismo skupine kongresnika predsjedniku Joeu Bidenu, kojim se upozorava na destabiliziranje Balkana i traži utjecaj na Srbiju i njezina predsjednika zbog korupcije i pritiska na medije, te aktualna diplomatska ofenziva u regiji, 'nagovještaji da se mijenja odnos prema Beogradu, kao i da ga se percipira sve više kao faktor nestabilnosti'.

Privođenje aktivistica Aide Ćorović i Jelene Jaćimović je, ocjenjuje Odbor, 'još jedna potvrda i da će vlast nastaviti obračun sa svim protivnicima ratne politike i srpskog nacionalizma'.

Odbor je od međunarodne zajednice zatražio da se 'odlučno suprotstavi' takvom razvoju situacije u Srbiji.