lokalne mjere

Vukovarsko-srijemska županija smanjuje plaće i ukida naknade kao pomoć gospodarstvu

20.04.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska županija smanjuje plaće svim zaposlenicima i dužnosnicima Županije i proračunskim korisnicima, odnosno poduzećima i ustanovama kojima je Županija osnivač, kako bi pomogla gospodarstvu u situaciji epidemije, priopćeno je u ponedjeljak

Kako bi se solidarizirala u ovoj teškoj situaciji, Županija je poduzela mjere radi osiguranja sredstava za financiranje aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusom, priopćeno je u poedjeljak iz Ureda vukovarsko-srijemskog župana.

"Uz mjere Vlade RH za pomoć gospodarstvu, posebno kada je mnogo zaposlenih dobilo otkaz ili radi za minimalnu plaću, uključila se i Vukovarsko-srijemska županija i donijela odluku o smanjenju plaća svim zaposlenicima i dužnosnicima Županije i proračunskim korisnicima, odnosno poduzećima i ustanovama kojima je Županija osnivač", dodaje se.

Djelatnicima Županije i djelatnicima poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije, smanjuje se plaća za 10 posto, a dužnosnicima odnosno županu i zamjenicima župana, te direktorima/ravnateljima županijskih poduzeća smanjuje se plaća za 15 posto, počevši od mjeseca travnja. Ukupan iznos ušteđenih sredstava je 325.420,00 kuna na mjesečnoj razini, navodi se u priopćenju.

Isto tako, donesena je i Odluka o privremenom ukidanju naknada za  članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u društvima i ustanovama kojima je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, što čini ukupno 53.322,70 kuna ušteđenih sredstava mjesečno.

Također, djelatnici Vukovarsko-srijemske županije i županijske ustanove odrekle su se ove godine uskrsnice i uskrsnih paketa te regresa, a sredstva u iznosu od 882.500,00 kuna, preusmjerena su za otkup poljoprivrednih proizvoda naših OPG-ova, a preko Crvenog križa dostavlja se stanovnicima kojima je pomoć zaista potrebna, istaknuto je iz Ureda župana Bože Galića.

Sredstva će biti usmjerena i za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, a Županija planira, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, poticati investicije na vukovarsko-srijemskom području.

"Prije svega u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Županija će davati suglasnost na moratorije kredita koji se provode u okviru postojećih programa kreditiranja poduzetnika. Sukladno raspoloživim financijskim sredstvima nastojat će poticati investicije i unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom, prerađivačkom sektoru", stoji u priopćenju.