ublažavanje mjera

Ukidaju se e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku i Varaždinsku županiju

19.04.2020 u 22:10

Bionic
Reading

Od ponoći se ukidaju e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku i Varaždinsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propisnica će se početi primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica nužna je samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite večeras je priopćio da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ. Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ večeras i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije zaprimio je 19. travnja u 21:34 sati Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Varaždinske županije, priopćili su iz te županije

Time se građanima Varaždinske županije od trenutka zaprimanja Odluke odobrava kretanje unutar županije bez e-Propusnica. E-propusnica će biti potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Zahtjev za ukidanjem potrebe e-Propusnica unutar Varaždinske županije upućen je na suglasnost nacionalnom stožeru nakon današnje izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. U zahtjevu se navodi i mogućnost revidiranja ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. U slučaju znatnog pogoršanja, tražile bi se od Nacionalnog stožera dodatne epidemiološke mjere koje bi obuhvatile i kretanje unutar prethodno predložene četiri zone – bivših općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof.

'Molimo da se mogućnost kretanja bez e-Propusnica i dalje koristi samo u najnužnijoj potrebi. Građani Varaždinske županije do sada su pokazali iznimnu discipliniranost i odgovornost na koju i dalje računamo', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.