OTKRIVAMO DALJNJE PLANOVE

Vukovarski stožer privukao seljake i katoličku inteligenciju

17.10.2013 u 07:27

Bionic
Reading

Potporu zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dosad su dale 22 braniteljske udruge s područja Vukovara i oko 350 udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz drugih dijelova zemlje. Odnedavno se pridružio i Stožer za obranu hrvatskog sela (SOHS) i Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka

Stožer seljaka (SOHS) inače se zalaže za cjelovitu i pravovremenu isplatu poticaja poljoprivrednicima, o čemu su govorili na nedavnom sastanku u Novoj Gradiški, a tamo su odlučili poslati pismo potpore i braniteljima u SOHV-u.

Kravata s nedozvoljenim grbom

U prošlom sazivu vukovarskog Gradskog vijeća vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević Igor Gavrić (glasnogovornik Stožera) pojavio se na jednoj sjednici s crnom kravatom na kojoj je imao šahovnicu koja počinje bijelim, a ne crvenim poljem, što je isprovociralo njegove kolege srpske nacionalnosti koji su prosvjedovali zbog 'nedozvoljenog grba', koji podsjeća na simbole endehazije.

'I oni su nama dali potporu, a mi smo razgovarali u smislu da oni najbolje znaju je li sada vrijeme za te table ili ne', rekao je Zvonko Pipić iz SOHS-a. Nije želio govoriti o tome hoće li se seljaci koje okuplja SOHS pridružiti eventualnim budućim prosvjedima SOHV-a.

'Prosvjedi su nešto drugo. Treba dobro proanalizirati što i kada bi se krenulo, razlog prosvjeda i treba vidjeti da se ne uplete previše politika. Uostalom, mi moramo održati sastanak', objasnio je Pipić.

Mladen Milić, predsjednik Udruge katoličkih intelektualaca iz Osijeka, kaže da mu najviše smeta što o aktualnim prosvjedima uporno šute intelektualci, što je jedan od razloga reakcije ove katoličke udruge.

'Prvi i temeljni lajtmotiv našeg priopćenja je da mora biti uspostavljena pravda. Zatim da se na emocijama nikada ne mogu određivati dobre političke i društvene odluke. A upravo ovdje je došlo do birokratizirane provedbe pukog slova zakona, umjesto njegova duha, iako nikome ne treba kaos', rekao je Milić, predavač na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Pozitivnim znakom ocijenio je najavu sastanka predstavnika SOHV-a i Vlade.

Željko Maršić, iz odjela za medijske odnose SOHV-a, kaže da stožer radi na pisanju 'platforme za bolju i pravedniju Hrvatsku', odnosno niza prijedloga kojim će pokušati analizirati različite društvene probleme u Hrvatskoj i ponuditi rješenje. Maršić i Igor Gavrić, glasnogovornik SOHV-a, rekli su nam da ne planiraju da stožer postane politička stranka.

'Ne politička stranka, nego biti politički korektiv, i to s platformom za bolju i pravedniju Hrvatsku. To je evolutivan i inovativan dokument. Dakle na njemu radimo kontinuirano. Ako već imamo neko rješenje, a netko se pojavi s boljim, onda ćemo glasati. Na kraju se ovo postojeće rješenje može zamijeniti nekim drugim', objasnio je Maršić.

Gavrić kaže da je prvi tekst platforme trebao biti gotov tijekom listopada, ali proces se odužio zbog pregovora oko sastanka s premijerom.