BITKA ZA CRNU GORU

Vujanović vodi pred Lekićem

01.04.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Predizborna kampanja za crnogorske predsjedničke izbore ulazi u završnu fazu s desetak posto prednosti aktualnog predsjednika Filipa Vujanovića, kandidata vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), ispred Miodraga Lekića, čelnika oporbenog Demokratskog fronta (DF), koji formalno nastupa kao neovisni kandidat, objavio je Centar za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) u ponedjeljak u Podgorici.

Po procjeni CEDEM-a, temeljenoj na nekoliko anketa, Vujanović tjedan dana prije izbora 7. travnja ima 54.7, a Lekić 45.3 posto potpore.

Izbore će nadgledati, kako je najavljeno, više od 500 međunarodnih i domaćih promatrača.

Kampanja inače protječe u međusobnom optuživanju kandidata, razmjeni dosta oštrih riječi i ocjena o pojedinim pitanjima. Tako je i Lekić otkazao predviđeno televizijsko sučeljavanje dvojice predsjedničkih kandidata na Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) u utorak navečer, optuživši tu medijsku kuću zbog 'nekorektnog izvještavanja' i tvrdi da se taj javni servis svrstao na stranu Vujanovića.

Filip Vujanović (58) crnogorski je predsjednik od 2003., još iz vremena dok je zemlja bila u zajednici sa Srbijom. Na prvim predsjedničkim izborima u neovisnosti 2008. pobijedio je u prvom krugu s 52 posto glasova. Miodrag Lekić (67), čelnik oporbene koalicije Demokratskog fronta, bivši je crnogorski ministar vanjskih poslova (1992.-1994.)