varaždinska županija

Vugrin: Pratiti učinke nove odluke o kretanju

20.04.2020 u 15:29

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nema novozaraženih, a načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin rekao je u ponedjeljak da će se pratiti učinici provođenja odluke o kretanju bez propusnice pa će se - bude li znatnog pogoršanja - tražiti dodatne epidemiološke mjere

'U Varaždinskoj županiji smo upravo kroz ograničenje kretanja uspjeli držati epidemiju pod kontrolom. Zbog toga će se idućih dana pratiti efekti provođenja nove odluke i - ako dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije - tražit će se od Nacionalnog stožera da se odrede dodatne epidemiološke mjere', rekao je Vugrin.

Dodao je da je u tom slučaju moguće i ograničenje kretanja unutar četiriju zona u Varaždinskoj županiji, bivših općina Varaždina, Ivanca, Ludbrega i Novog Marofa.

Vugrin je ponovio kako nema novozaraženih da se jedna osoba oporavila. Dosad su oboljele 33 osobe, a ozdravile su 24.

Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je osam osoba i dobrog su općeg stanja, a jedna je osoba na respiratoru u Klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dodao je Vugrin.

U Varaždinsko je županiji jučer, nakon deset dana, otkriven novi slučaj zaraze koronavirusom, koji se zasad vodi kao lokalna transmisija. 'Posljednja novooboljela osoba je muškarac srednjih godina, koji nije bio pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene temperature i respiratornih problema, upućen je u COVID ambulantu na testiranje i nalaz je bio pozitivan', rekao je Vugrin i dodao da je dosad 'mapirano 16 njegovih kontakata i svi su stavljeni pod mjeru samoizolacije'.

'Kako izvor zaraze do sada nije mogao biti utvrđen, a nema nikakve poveznice s inozemstvom, ovdje trenutačno govorimo o lokanoj transmisiji', rekao je Vugrin.

U Varaždinskoj su županiji dosad na koronavirus testirane 924 osobe. Pozitivan je svaki 28. testirani, što je 3,5 posto. U mjeri samoizolacije je 1255 osoba, što i dalje Varaždinsku županiju svrstava u sam vrh, odmah iza grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

U posljednja 24 zabilježena su dva nova kršenja mjera samoizolacije i 67 slučajeva kretanja bez valjanje propusnice.

Načelnik varaždinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite očekuje da će slučajeva bez propusnica biti manje s obzirom na to da je cijela županija od sinoć jedinstvena zona kretanja, ali poziva građane da i dalje budu disciplinirani i odgovorni.