što će reći eu?

Vučić pokušao sakriti sastanak sa zamjenikom Sergeja Lavrova

17.10.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nedavno s Aleksandrom Gruškom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Iako Vučić o svojim sastancima redovno obavještava javnost i preko službene web stranice predsjednika Srbije i putem društvenih mreža, o susretu s Gruškom građani Srbije saznali su priopćenjem ruskog ministarstva vanjskih poslova

Nije bilo službenog priopćenja Predsjedništva Srbije o dolasku Aleksandra Gruška u posjet Beogradu. Da je u srpsku prijestolnicu došao utjecajni ruski političar, javnost je saznala iz Moskve.

Naime tamošnje ministarstvo vanjskih poslova 15. listopada u priopćenju je navelo da je Vučić primio Gruška 13. i 14. listopada te da je zamjenik Sergeja Lavrova razgovarao i sa srpskim šefom diplomacije Nikolom Selakovićem i ministrom policije Aleksandrom Vulinom, piše Nova.rs.

'Fokus je zajednički rad na osiguranju stabilnosti na Balkanu i prevladavanje posljedica smjera konfrontacije od strane Zapada. Strane su potvrdile obostranu želju za poboljšanjem suradnje u širokom spektru ovlasti, nastavak intenzivnog političkog dijaloga, komunikaciju po liniji ministarstava vanjskih poslova', pisalo je u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Prethodno je Sputnik objavio da je Gruško bio na koncertu u Ruskom domu, pod nazivom 'Srpsko srce – ranjenoj Slavenosrbiji', koji je održan 'kao gesta volje srpskog naroda da pomogne stradalima u Donbasu'.

  • +3
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Na službenoj stranici predsjednika Srbije o susretu s Aleksandrom Gruškom nije objavljeno ni slovo.

Iako je samo godinu ranije o njegovom posjetu stiglo i priopćenje iz Predsjedništva, a objavljene su i fotografije tog sastanka na Instagramu 'buducnostsrbijeav', ovog puta to se nije dogodilo.

Priopćenja nije bilo ni iz kabineta Nikole Selakovića, iako se tijekom 2021. njegovo ministarstvo službeno oglasilo o posjetu Gruška. Također, njih dvojica tada su održala zajedničku konferenciju za novinare.

Diplomat Srećko Đukić navodi da bi posjet Gruška Srbiji bio na neki način blokiran od EU-a da je bio najavljen.

'Zato je realiziran praktički tajno. Pokušalo se prikazati da je Gruško došao zbog priredbe ili koncerta u Ruskom domu. Međutim ne treba imati dilemu da je glavni razlog posjeta bio susret s Vučićem', smatra Đukić.

Takav svojevrsni tajni posjet zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Srbiji nešto je neuobičajeno, dodaje.

'To Srbiji svakako ne može biti od koristi. Naići će na bezbroj pitanja i reakcija, a sigurno je da će to još više doprinijeti neusuglašenosti srpske vanjske politike s vanjskom politikom Bruxellesa', zaključuje Đukić.