nema više na dvije stolice

EU dodijelila novu packu Beogradu, traže se sankcije protiv Rusije, Vučić zavapio: Sami smo krivi, plašim se da neće biti dobrih vijesti po Srbiju

12.10.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u srijedu sa šefom Delegacije Europske unije u Srbiji Emanuelom Giaufretom. Svrha sastanka je bila predaja Godišnjeg izvještaja Europske komisije o Srbiji 2022. u kojem se traži da Srbija uskladi svoju vanjsku politiku s europskom

'Najvažniji dio je ono što je Giaufret rekao, a tiče se našeg odnosa oko uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Mi ni za jednu od tih deklaracija nismo glasali. To je jedini dio gdje je zabilježeno nazadovanje, odnosno u našem odnosu prema sankcijama. Plaćamo cijenu za to, ali ćemo uzeti u razmatranje sve to što ste nam rekli", rekao je Vučić, javlja B92.

'Ovaj izvještaj nam otvara mnogo prostora da zajedno sa svima iz Bruxellesa nastavimo raditi na sveobuhvatnim reformama, da mnogo toga uradimo u vladavini prava. Vrlo je važna i analiza da Srbija gradi dobrosusjedske odnose sa svima, osim što je zaključeno da je Srbija u lošim odnosima s Hrvatskom. Drugo je pitanje Crne Gore gdje se konstatira napredak. Važno je i poglavlje 35, odnosno dijalog. Srbija nije izazivala nijednu krizu i po tom pitanju je težak put pred nama i plašim se da neće biti dobrih vijesti po Srbiju', rekao je Vučić.

'Bez obzira na to što govorili oni Kosovo promatraju ili kao nezavisnu državu ili bi nas vodili prema tome. Ono što je Giaufret rekao jeste da se mora gledati šira slika. Nekad će biti sankcije, nekad će biti Kosovo, naše je da radimo zbog građana, da uzmemo u obzir sve o čemu je govorio Giaufret, ali ne polažem velike nade. Onaj tko nije kaznio Rusiju, njega ćemo da kaznimo jer će on ostati bez nafte. Sami smo krivi, jer to je naša politika', dodao je Vučić.

'Smatram da je ovaj izvještaj bio fer. Nemam im što zamjeriti, nisu ništa slagali. Ovo je za nas važan dokument i gledat ćemo što možemo na osnovu toga da promijenimo. Srbija će naravno gledati kako da napreduje na europskom putu. Razumjeli smo ovu poruku i imamo u vidu sve što je napisano u ovom izvještaju", naveo je Vučić.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC