VATRENI GOVOR SRPSKOG PREMIJERA

Vučić nakon hrvatske blokade: Srbiju nitko neće gaziti i ponižavati

13.12.2016 u 18:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je pričao o otvaranju novih poglavlja u pregovorima s EU-om te o hrvatskoj blokadi poglavlja 26. 'Mi nikoga ne mrzimo, ni s kim nećemo sukobe, sa svima želimo razgovarati, raditi i postizati kompromise. Nećemo biti ona država i narod koji će bilo tko ponižavati', rekao je

'Ponavljam svima u okruženju, Europi i svijetu, Srbiju nikad nećete moći gaziti, zgaziti i ponižavati, jer vam to nećemo dozvoliti. To je tablica naših vrijednosti, s tim smo ušli u pregovore, s njima ćemo i izići', poručio je, kako prenosi N1, premijer Vučić.

Kazao je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja. 'Čestitam građanima Srbije. Za razliku od nekih drugih koji bi od mnogo manjih stvari pravili najveće događaje, mi smo ljestvice uvijek postavljali više. Nemamo namjeru slušati predavanja onih koji misle da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikoj Srbiji. Ti neka ponovno krenu u školu. Netko nam danas priča da nismo platili cijenu. Više nećemo plaćati tu cijenu', rekao je Vučić.

Srbija je danas otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om koja se odnose na javnu nabavu, znanost i istraživanje. Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Bruxelles zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije s EU-om.

'Kao država koja o svemu može postići kompromis, zbog tih vrijednosti sam na kraju jučer i napustio Bruxelles, nisam tim činom zaustavio pregovore, nisam se odrekao želje Srbije da se uskladi s Unijom, nego sam pokazao našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje', objasnio je Vučić. Kazao je, kako prenosi N1, da je samo jedna članica EU-a blokirala poglavlje 26.

Samo jedna zemlja nije željela otvoriti pregovore u poglavlju 26, a riječ je o Republici Hrvatskoj. Jedna zemlja protivila se tome', rekao je Vučić, dodavši da nije dobio nikakvo objašnjenje.

'Odgovora nema, tišina, kako i da bude odgovora, kad 27 članica podržava otvaranje poglavlja, a jedna ne podržava? Kako da kažu da je jedna članica pametnija od svih ostalih? A što da nam kažu? Da nam govore o pravima nacionalnih manjina?' poručio je Aleksandar Vučić.